Stravovanie školákov bude pestrejšie, v školských jedálňach zvýšia podiel ovocia a zeleniny

Foto: ilustračné, Getty images

Niektoré školské jedálne budú v strave znižovať podiel živočíšnych zdrojov bielkovín a tukov a zvyšovať podiel čerstvej zeleniny a ovocia od regionálnych dodávateľov. Ministerstvo školstva schválilo normy, ktoré boli podľa neho vypracované na základe požiadaviek expertov v oblasti výživy. „Flexi stravovanie“ chce ministerstvo v prvej etape zaviesť vo vybraných školských jedálňach a od 1. septembra 2020 by ho mohli zaviesť dobrovoľne všetky zariadenia školského stravovania.

Ministerstvo tvrdí, že nedávno schválené normy boli vypracované v súlade s požiadavkami expertov v oblasti výživy podľa odporúčaní Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) a ministerstva zdravotníctva.

Súčasne ministerstvo na základe požiadaviek rodičov rozširuje možnosti diétneho stravovania, a to najmä diéty pre deti s laktózovou intoleranciou.

Flexi zásady na zostavovanie jedálnych lístkov sú určené predovšetkým pre stravníkov v „rámci jednozmennej prevádzky zariadenia školského stravovania s podávaním desiaty, obeda a olovrantu v rámci samoobslužného režimu pre žiakov základnej školy a strednej školy“. V prípade požiadavky rodičov je na rozhodnutí zriaďovateľa, či Flexi jedálny lístok zavedie aj pre deti materských škôl.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom
Firmy a inštitúcie MŠVVaŠ Ministerstvo školstva vedy výskumu a športu SRWHO Svetová zdravotnícka organizácia