Výroba praliniek je umenie, tvrdí odborník

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Pralinky
Ručná výroba čokoládových praliniek Foto: SITA/Diana Černáková

PEZINOK 4. mája (WEBNOVINY) – O vzniku a pôvode praliniek koluje viacero príbehov. Podľa jedného z nich dostala táto čokoládová delikatesa svoj názov podľa grófa du Plessis-Praslin, francúzskeho diplomata z počiatku 17. storočia. Údajným tvorcom prvej pralinky bol jeho osobný kuchár, Klement Lassagne, ktorý dostal nápad spojiť mandle a skaramelizovaný cukor.

Podľa slovenského výrobcu praliniek, Petra Žáčika, by kvalita tejto čokoládovej pochúťky mala byť postavená na veľmi prísnom výbere surovín, odmietaní umelých prísad, aróm a akýchkoľvek dochucovadiel či stabilizátorov. „Čerstvá šľahačka a čerstvé maslo významným spôsobom menia chuť výsledného produktu. Práve použité suroviny sú kľúčom k úspechu,“ spresnil.

V rozhovore pre agentúru SITA pritom v krátkosti opísal i samotný technologický postup výroby. „Každý deň sa začína zohriatím a následným vychladeným čokolády na tú správnu teplotu. Druhým krokom je príprava jednotlivých plniek, ktoré môžu byť karamelové, malinové, ale aj iné. Následne sa spraví základná hmota a na druhý deň sa táto hmota namáča a zdobí,“ vysvetlil Žáčik.

Pralinky
Ručná výroba čokoládových praliniek Foto: SITA/Diana Černáková

Pralinky
Ručná výroba čokoládových praliniek Foto: SITA/Diana Černáková
Pralinky
Ručná výroba čokoládových praliniek Foto: SITA/Diana Černáková
Pralinky
Ručná výroba čokoládových praliniek Foto: SITA/Diana Černáková
Pralinky
Ručná výroba čokoládových praliniek Foto: SITA/Diana Černáková

Čokoládové delikatesy je možné rozdeliť do štyroch základných kategórií. Takzvané „truffles“ dostali svoj názov podľa nepravidelného tvaru hľuzovky. Dohotovujú sa v rukách, vďaka čomu má každý takto pripravený bonbón jedinečný tvar. Truffles môžu obsahovať rôzne plnky, ale aj kúsky ovocia či orechov. Samotné pralinky alebo „pralines“ sú charakteristické svojou čokoládovou škrupinkou, ktorá je v symbióze s plnkou.

Dipped goods“ (máčané ovocie) nie sú pralinky v pravom slova zmysle. Ide o ovocie namáčané v kvalitnej čokoláde. Takzvané „dragée„, respektíve dražé, sa vyrába odlišnou technológiou ako pralinky alebo máčané ovocie. Na drobné kúsky ovocia či orieškov je postupne nanesená čokoláda, ktorá sa neskôr leští. Vybrať si možno medzi tmavou, mliečnou i bielou verziou. Alternatívou k čokoláde môže byť aj jogurtová či karamelová poleva.

Azda jedinou nevýhodou praliniek, na ktorú upozornil i sám Peter Žáčik, je ich nízka trvanlivosť. „V okamihu, keď použijeme čerstvú šľahačku a maslo, sa trvanlivosť obmedzuje na 4 až 6 týždňov, čo je veľmi málo. Pokiaľ použijeme orieškové alebo karamelové náplne, tak sa táto doba predĺži až na 4 až 5 mesiacov. Treba však podotknúť, že pravé pralinky sú výnimočným produktom, s ktorým sa zákazník nestretne v bežnej obchodnej sieti. Ich výroba je umením.“

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať