Zdravé antioxidanty sú v každom druhu kávy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Káva
Foto: Zdroj: Inštitút Kávy

BRATISLAVA 1. marca (WEBNOVINY) – Zdraviu prospešné antioxidanty sú v každej káve bez ohľadu na jej druh.

Vyplynulo to z najnovšej porovnávacej česko-slovenskej štúdie Inštitútu Kávy a Vysokej školy chemicko-technologickej v Prahe.

Odborníci skúmali štyri druhy kávy

„Vedeli sme, že okrem najznámejšieho kofeínu káva obsahuje aj ďalšie látky, vrátane viacerých zdraviu prospešných látok s antioxidačnou aktivitou. Zaujímalo nás, aký vplyv budú mať rozdielne spôsoby prípravy rôznych druhov kávy na sledované látky. A ak áno, tak aký,“ uviedla vedúca výskumu Jana Hajšlová.

Liek menom káva
Česko-slovenskí odborníci z Inštitútu Kávy a Vysokej školy chemicko-technologickej v Prahe zistili, že zdraviu prospešné antioxidanty sú v každej káve bez ohľadu na jej druh. Skúmali štyri druhy kávy - praženú mletú, instantnú, kapsulovú a kávu určenú na prípravu espressa. Zamerali sa na obsah antioxidantov, kofeínu, ale aj škodlivých látok furanu a akrylamidu v spomínaných typoch kávy pred a po príprave ku konzumácii. Výsledky štúdie potvrdili, že antioxidačná aktivita chrániaca organizmus pred škodlivinami je v každej zo skúmaných vzoriek. Vď Foto: Zdroj: Inštitút Kávy

Liek menom káva
Česko-slovenskí odborníci z Inštitútu Kávy a Vysokej školy chemicko-technologickej v Prahe zistili, že zdraviu prospešné antioxidanty sú v každej káve bez ohľadu na jej druh. Skúmali štyri druhy kávy - praženú mletú, instantnú, kapsulovú a kávu určenú na prípravu espressa. Zamerali sa na obsah antioxidantov, kofeínu, ale aj škodlivých látok furanu a akrylamidu v spomínaných typoch kávy pred a po príprave ku konzumácii. Výsledky štúdie potvrdili, že antioxidačná aktivita chrániaca organizmus pred škodlivinami je v každej zo skúmaných vzoriek. Vď Foto: Zdroj: Inštitút Kávy
Liek menom káva
Česko-slovenskí odborníci z Inštitútu Kávy a Vysokej školy chemicko-technologickej v Prahe zistili, že zdraviu prospešné antioxidanty sú v každej káve bez ohľadu na jej druh. Skúmali štyri druhy kávy - praženú mletú, instantnú, kapsulovú a kávu určenú na prípravu espressa. Zamerali sa na obsah antioxidantov, kofeínu, ale aj škodlivých látok furanu a akrylamidu v spomínaných typoch kávy pred a po príprave ku konzumácii. Výsledky štúdie potvrdili, že antioxidačná aktivita chrániaca organizmus pred škodlivinami je v každej zo skúmaných vzoriek. Vď Foto: Zdroj: Inštitút Kávy
Liek menom káva
Švajčiarski vedci odhalili vplyv kofeínu na sivú mozgovú hmotu. Foto: Zdroj: Inštitút Kávy
Liek menom káva
Česko-slovenskí odborníci z Inštitútu Kávy a Vysokej školy chemicko-technologickej v Prahe zistili, že zdraviu prospešné antioxidanty sú v každej káve bez ohľadu na jej druh. Skúmali štyri druhy kávy - praženú mletú, instantnú, kapsulovú a kávu určenú na prípravu espressa. Zamerali sa na obsah antioxidantov, kofeínu, ale aj škodlivých látok furanu a akrylamidu v spomínaných typoch kávy pred a po príprave ku konzumácii. Výsledky štúdie potvrdili, že antioxidačná aktivita chrániaca organizmus pred škodlivinami je v každej zo skúmaných vzoriek. Vď Foto: Zdroj: Inštitút Kávy

Odborníci skúmali štyri druhy kávy – praženú mletú, instantnú, kapsulovú a kávu určenú na prípravu espressa. Zamerali sa na obsah antioxidantov, kofeínu, ale aj škodlivých látok furanu a akrylamidu v spomínaných typoch kávy pred a po príprave ku konzumácii. Z každého druhu pritom do výskumu zaradili po dve vzorky z najpredávanejších káv na Slovensku a v Českej republike.

Pravidelná konzumácia káv má protinádorové účinky

Výsledky štúdie
Liek menom káva
Foto: Zdroj: Inštitút Kávy

potvrdili, že antioxidačná aktivita chrániaca organizmus pred škodlivinami je v každej zo skúmaných vzoriek. „Antioxidanty spolu s ostanými látkami prítomnými v káve hrajú rozhodujúcu úlohu pri jej pozitívnych vplyvoch na ľudský organizmus,“ vysvetlil odborník na zdravú výživu Peter Minárik. „Vďaka nim pravidelná konzumácia kávy môže znižovať riziko cukrovky druhého typu, má protinádorové účinky a pozitívne pôsobí pri prevencii Alzheimerovej choroby,“ dodal.

Pri každej káve však platilo, že čím viac antioxidantov a kofeínu obsahovala, tým viac v nej odborníci našli aj takzvaných procesných kontaminantov, akrylamidu a furanu. Ich množstvo v akejkoľvek káve je však tak nízke, že človeku nemôže ublížiť. „Určite sa nedá tvrdiť, že by káva spôsobovala rakovinu,“ spresnil Minárik.

Výsledky instantnej kávy prekvapili

K zaujímavým výsledkom dospeli odborníci pri skúmaní instantnej kávy. Obe skúmané vzorky rozpustnej kávy mali v suchom stave najvyšší obsah chlorogenovej
Liek menom káva
Foto: Zdroj: Inštitút Kávy

kyseliny – významného prirodzeného antioxidantu – zo všetkých druhov káv. Po príprave podľa návodu však obsahovala naopak najnižšie množstvo antioxidantov aj kofeínu.

Odborníci však varujú, aby sa ľudia vyhli rôznym kávovým náhradám a kávovinám. Tie totiž so zdraviu prospešnými látkami v káve nemajú nič spoločné a lákajú ľudí len podobnou vôňou a chuťou. „Ak sa niekto obáva kofeínu, nech radšej zvolí bezkofeínovú kávu,“ poradil Minárik, ktorý tiež patrí k milovníkom kávy.

Podľa neho je bezpečné množstvo u zdravého človeka štyri až šesť šálok kávy denne, čo však tiež závisí od viacerých faktorov. Ľudia, ktorí majú problém s krvným tlakom, srdcom, žalúdočnými vredmi, trávením a pálením záhy, by sa o vhodnom množstve mali poradiť s lekárom.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať