Zmena príspevku by narušila stravovacie návyky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Jedlo
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 16. apríla (WEBNOVINY) – Prechod zo stravovacích poukážok na finančnú hotovosť v nižšej hodnote by pre viac ako dve tretiny (konkrétne 69 percent ) používateľov stravovacích poukážok znamenalo chodiť na obed menej často ako doteraz.

Vyplýva to z prieskumu spoločnosti GfK, ktorého sa zúčastnilo 1 010 dospelých respondentov a z nich 50 percent boli poberatelia stravných lístkov, zvyšných 50 percent tí, ktorí nepoberajú stravné lístky. Podľa výsledkov by 49 percent ľudí použilo finančnú náhradu na celkom iné účely, ako je teplý obed počas práce, a to najmä na úhradu nákladov chodu domácnosti, platenie účtov a iné osobné potreby.

Základným predpokladom dobrého zdravotného stavu je dostatočne dlhá obedová prestávka a pravidelná teplá strava, myslí si drvivá väčšina opýtaných (98 percent). Prieskum ďalej ukázal, že až 40 percent opýtaných by pri zmene systému stravovania utrácali naň menej ako v súčasnosti. Z tých respondentov prieskumu, ktorí používajú stravné poukážky, si až 91 percent myslí, že stravné poukážky sú štandardný benefit zo strany zamestnávateľa.

Príspevok na stravovanie zamestnancov formou stravných poukážok je zavedený v 40 krajinách. Celosvetovo systém funguje už vyše 50 rokov. Na Slovensku členovia Asociácie emitentov stravovacích poukážok predstavujú okolo 750 tisíc používateľov stravných poukážok. Agentúru SITA informoval Peter Porubsky zo spoločnosti NEUROPEA.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať