Počet turistov na Slovensku stúpol, najviac ich pribudlo z Číny

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Vysoké Tatry
Foto: ilustračné, SITA/Radoslav Maťaš

BRATISLAVA 13. júna (WebNoviny.sk) – Návštevnosť Slovenska turistami stále stúpa. Počas prvého kvartálu tohto roka sa na Slovensku ubytovalo viac ako 1,1 milióna hostí, čo v porovnaní s vlaňajškom predstavuje nárast o 7,6 %. Domáci návštevníci tvorili 64 percent všetkých hostí. Ich počet oproti vlaňajšku stúpol o viac ako 8 percent.

Najviac turistov prišlo z Česka

Na Slovensko zavítalo aj viac zahraničných hostí, ich počet sa medziročne zvýšil o viac ako 6 %, pričom navštevovali najmä bratislavský a žilinský región. Informovala o tom v tlačovej správe hovorkyňa Ministerstva dopravy a výstavby SR Karolína Ducká.

Ako ďalej uviedla, turisti na Slovensku strávili viac ako tri milióny nocí, čo predstavuje takmer 5-percentný medziročný rast. V priemere sa na Slovensku jeden hosť zdržal približne 4 dni (2,8 noci).

Najviac zahraničných turistov pochádzalo z Česka (28 %), Poľska (13 %), Nemecka (9 %), Maďarska (5 %) a Rakúska (4 %). Medziročne najviac hostí pribudlo z Číny, na Slovensko ich prišlo o 3,5 tisíca viac.

Prvenstvo v návštevnosti má Bratislavský kraj

Z regiónov si prvenstvo v návštevnosti ponechal Bratislavský kraj, kde zavítalo viac ako 264 tisíc hostí, čo predstavuje takmer štvrtinu všetkých hostí (24 %).

Podľa informácií ministerstva dopravy najviac prenocovaní strávili hostia v Žilinskom kraji, najdlhšie sa zdržali v trenčianskom regióne, pričom ich pobyt trval približne 5 dní (3,7 noci). Celkovo pribudlo v regiónoch Slovenska 78 971 návštevníkov.

„Pre Slovensko je momentálne na medzinárodnom trhu cestovného ruchu veľmi priaznivá situácia. Pozornosť dovolenkárov sa upriamuje aj naším smerom, čo nám dáva šancu využiť potenciál nášho turizmu čo najlepšie a ukázať tak hosťom, že máme krásnu krajinu a že dovolenka na Slovensku je naozaj dobrý nápad,“ zhodnotila generálna riaditeľka sekcie cestovného ruchu na ministerstve dopravy Ivana Magátová.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie MDV Ministerstvo dopravy a výstavby SR