Za otrávením Skripaľa nemuselo byť Rusko, tvrdí líder britskej opozície Jeremy Corbyn

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Jeremy Corbyn
Líder britskej opozície Jeremy Corbyn. Foto: SITA/AP

LONDÝN 16. marca (WebNoviny.sk) – Líder britskej opozície, predseda labouristov Jeremy Corbyn, si nie je istý, či za otrávením bývalého ruského agenta Sergeja Skripaľa je skutočne ruské vedenie, tak ako to tvrdí britská vláda.

Ako Corbyn napísal v piatkovom vydaní britského denníka The Guardian, politici „by sa nemali ponáhľať (s označovaním vinníka – pozn. SITA) rýchlejšie, ako polícia zozbiera dôkazy„. Podľa Corbyna je celkom ľahko možné, že za útokom nebolo ruské vedenie, ale „ruské mafiánske skupiny“.

Príliš často počas môjho pôsobenia v parlamente som bol svedkom toho, ako počas medzinárodných kríz emócie a neuvážené úsudky zvíťazili nad zdravým rozumom,“ napísal Corbyn.

Dozrel čas na diskusiu

Vo svojej strane svojím článkom Corbyn spôsobil mierny rozkol. Časť labouristických poslancov sa v piatok podpísala pod vyhlásenie, že podporuje líniu britskej vlády, ktorá za jasného vinníka označila Kremeľ. Podľa labouristického poslanca Stephena Kinnocka, ktorý je dlhodobo jedným z najhlasnejších Corbynových vnútrostraníckych kritikov, „dozrel čas na diskusiu o pohľade (labouristov – pozn. SITA) na svetové udalosti„.

Kinnock sa podľa vlastných slov radí k labouristickým poslancom, podľa ktorých „organizácie ako NATO a EÚ sú silami dobra„. „Ale potom sú v našej strane aj takí, ktorí si to nemyslia,“ povedal v piatok Kinnock pre BBC, pričom narážal predovšetkým na Corbyna.

Presvedčenie, že za otrávením Skripaľa a jeho dcéry je ruské vedenie, deklarovali vo štvrtok americký prezident Donald Trump, nemecká kancelárka Angela Merkelová, francúzsky prezident Emmanuel Macron aj britská premiérka Theresa Mayová. V spoločnom vyhlásení uvádzajú, že „neexistuje žiadne iné uspokojivé vysvetlenie“ kauzy Skripaľ, ako to, že tohto bývalého ruského agenta a jeho dcéru otrávili na príkaz Ruska.

Skripaľ s dcérou sú v kritickom stave

Skripaľa a jeho dcéru Juliu našli 4. marca v bezvedomí na lavičke v obchodnom dome v anglickom meste Salisbury. Obaja sú odvtedy v nemocnici v kritickom stave. Podľa britských vyšetrovateľov boli otrávení nervovo paralytickou látkou známou ako Novičok, ktorú vyrábala armáda Sovietskeho zväzu na konci studenej vojny.

Skripaľa v roku 2004 v Rusku zatkli ako dvojitého agenta pracujúceho aj pre britské výzvedné služby. V roku 2006 ho obvinili, že od roku 1995 pracoval pre britské tajné služby a poskytoval im informácie o ruských tajných agentoch pôsobiacich v Európe. Odsúdili ho na 13 rokov, no po štyroch rokoch strávených za mrežami ho v roku 2010 prepustili v rámci výmeny špiónov medzi Ruskom a Spojenými štátmi.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Angela MerkelováDonald TrumpEmmanuel MacronJeremy CorbynSergej SkripaľTheresa Mayová