Pellegrini rokoval s ministerkou Matečnou o pridanej hodnote potravín aj o podpore farmárov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Gabriela Matečná, Peter Pellegrini
Sprava v pozadí: Predseda vlády SR Peter Pellegrini a podpredsedníčka vlády a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná. Foto: SITA/Diana Černáková

BRATISLAVA 15. mája (WebNoviny.sk) – Predseda vlády SR Peter Pellegrini sa v utorok spoločne s podpredsedníčkou vlády a ministerkou pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabrielou Matečnou stretol na Úrade vlády SR s predstaviteľmi Rady poľnohospodárskych a potravinárskych samospráv.

Hlavnou témou rokovania bolo plánované vypracovanie strategického dokumentu o súčasnom stave slovenského poľnohospodárstva a o jeho víziách do roku 2030.

„Bude vypracovaný strategický dokument, ktorý povie, akým smerom sa má uberať slovenské poľnohospodárstvo do roku 2030, v ktorom zadefinujeme, aké opatrenia treba prijať, a týmto dokumentom sa dúfam budú riadiť aj budúce vlády, bez ohľadu na politickú príslušnosť. Ak má byť poľnohospodárstvo naďalej podstatnou časťou hospodárstva, musíme debatu o rezorte vrátiť na poctivú a odbornú úroveň,“ ozrejmil podnet na vypracovanie strategického dokumentu o pôdohospodárstve premiér Peter Pellegrini.

Slovenské poľnohospodárstvo o niekoľko rokov

Koncepčný dokument, ktorý vytvoria odborníci z poľnohospodárskych inštitúcií, musí podľa ministerky pôdohospodárstva Gabriely Matečnej jasne povedať, kde sa nachádzame dnes a kde chceme mať slovenské poľnohospodárstvo o niekoľko rokov.

„Táto myšlienka pre Slovensko už musí vzísť. Musíme mať merateľné kroky, ciele a míľniky, akým smerom sa chce Slovensko uberať a tieto ciele kontrolovať, či ich napĺňame,“ povedala Gabriela Matečná.

Spoločné stretnutie prinieslo témy ako Spoločná poľnohospodárska politika po roku 2020, pozícia slovenského poľnohospodárstva v hospodárstve SR či transparentnosť pri nakladaní s prostriedkami EÚ.

Stretnutia s premiérom a ministerkou pôdohospodárstva sa zúčastnili viacerí čelní predstavitelia poľnohospodárskych a potravinárskych samospráv, predseda Zväzu poľnohospodárskych družstiev a obchodných spoločností Milan Mišánik, predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emil Macho, prezident Potravinárskej komory Slovenska Daniel Poturnay a ďalší zástupcovia poľnohospodárov a potravinárov. Spoločne rokovali o situácii v slovenskom agrosektore a možnostiach, ako ho zlepšiť.

Približovanie západným farmárom

Na utorkovom stretnutí sa okrem podnetu na vypracovanie strategického dokumentu v pôdohospodárstve riešila aj situácia v rezorte z pohľadu Európskej únie.

„Dnes sme riešili aj Spoločnú poľnohospodársku politiku EÚ po roku 2020. Naša pozícia je jednotná, približovanie sa západným farmárom sa musí zrýchľovať, plánuje sa dosiahnuť podpora pre novšie štáty EÚ na 90 % starých členských krajín, dnes sme na úrovni 75 %. Treba povedať, že niektoré problémy, ktoré máme, sú spôsobené aj nastavením EÚ, nakoľko dnes je zaujímavé pôdu vlastniť a párkrát sa o ňu postarať a nie je motivujúce reálne niečo na nej robiť,“ uviedol Peter Pellegrini.

Premiér sa vyjadril aj k súčasnej situácii, kedy sa objavujú rôzne správy o pochybných prerozdeleniach financií z EÚ v slovenskom agrorezorte. „Áno hodnotili sme aj niektoré zlyhania v našom poľnohospodárstve, no tieto situácie nemôžu vrhať tieň na celý rezort. Samozrejme, ak sa v kontrole vyskytnú pochybenia, budeme sa riadiť zásadou padni komu padni,“ povedal Pellegrini.

Pridaná hodnota slovenských potravín

Premiér a rezortná ministerka riešili spolu so zástupcami poľnohospodárskych samospráv aj problém sucha, kde chce vláda prísť s dlhodobými riešeniami na obranu voči klimatickým zmenám, nie s jednorazovými riešeniami. Pridanú hodnotu potravinárskych produktov zas chcú predstavitelia štátu generovať na Slovensku, nie v zahraničí.

„Chcem aby sme sa opäť venovali potravinárskemu priemyslu na Slovensku, pretože je zbytočné produkovať skvelé suroviny, ak ich budeme len vyvážať a hodnota sa bude generovať v zahraničí a my budeme výrobky dovážať a draho za ne platiť. Pridaná hodnota sa musí viac produkovať na Slovensku,“ dodal Peter Pellegrini vo svojom prejave.

Milan Mišánik ako predseda Rady poľnohospodárskych a potravinárskych samospráv vidí súčasnú situáciu s pôdohospodárstvom v SR ako veľmi zložitú, no podobné stretnutia s konštruktívnym dialógom jej môžu výrazne pomôcť.

„Jednotlivé zlyhania v rezorte vnímajú obyvatelia celoplošne. Chceme participovať s vládou na rokovaniach o Spoločnej poľnohospodárskej politike EÚ či forme štátnej pomoci pre poľnohospodárov tak, aby sme mohli byť nápomocní. Dnes sme prebrali aj ďalšie problémy, ktoré trápia slovenských farmárov ako sucho, zmeny klímy, vznik rizikového fondu, zamestnávanie cudzincov v rezorte, či rôzne dobudovania systémov riadenia a kontroly v pôdohospodárstve,“ zhodnotil rokovania Milan Mišánik.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Gabriela MatečnáPeter Pellegrini
Firmy a inštitúcie MPRV Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR