Ochrana vonkajších hraníc schengenu je prínosom migračnej politiky vlády, žiadateľov o azyl ubudlo

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Migranti, utečenci
Foto: ilustračné, SITA/AP

BRATISLAVA 22. augusta (WebNoviny.sk) – Ochrana vonkajších hraníc schengenského priestoru ako aj hodnôt európskej civilizácie sú zásadným prínosom migračnej politiky vlády Slovenskej republiky.

Aj keď v roku 2017 sa ustálila situácia v oblasti migrácie, zaznamenaný je viac ako 40-percentný pokles žiadostí o azyl v Európskej únii (1,2 milióna žiadostí v roku 2016 oproti 706-tisíc v roku 2017), množstvo úloh na úseku európskych záležitostí bolo porovnateľné s predchádzajúcim rokom.

Vyplýva to zo súhrnnej správy o stave plnenia úloh, zámerov a cieľov migračnej politiky, ktorú na rokovanie vlády predložilo Ministerstvo vnútra SR. Materiál bol predmetom medzirezortného pripomienkového konania a vláda ho dnes schválila.

Uplatňujú sa princípy aktívnej účasti

Otázky migrácie boli ústrednou témou väčšiny rokovaní v oblasti vnútorných záležitostí od expertnej až po najvyššiu politickú úroveň, najmä pre pokračujúce práce na reforme spoločného európskeho azylového systému – CEAS. Uvádza sa to ďalej v materiáli, ktorý obsahuje informácie o stave plnenia úloh v členení podľa jednotlivých rezortov.

Pri napĺňaní zámerov migračnej politiky sa primerane uplatňujú princípy aktívnej účasti na úlohách Európskej únie v oblasti kontroly hraníc, prisťahovalectva a azylu, ústavnosti a zákonnosti, suverenity, regulácie migrácie, dodržiavania ľudských práv a slobôd, flexibility a zákazu diskriminácie.

Súhrnnú správu o stave plnenia úloh, zámerov a cieľov migračnej politiky vypracovalo Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky na základe odpočtu plnenia úloh Ministerstva vnútra SR, Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR, Ministerstva spravodlivosti SR, Ministerstva hospodárstva SR, Ministerstva kultúry SR, Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR, Ministerstva zdravotníctva SR, Štatistického úradu SR a Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí.

Harmonizácia migračných politík štátov

Migračná politika Slovenskej republiky s výhľadom do roku 2020 bola schválená uznesením vlády Slovenskej republiky v roku 2011. Je základným dokumentom a východiskom pre budovanie modernej a cieľavedomej politiky vlády SR v oblasti migrácie a vyjadrením pripravenosti a ochoty podieľať sa na harmonizácii migračných politík jednotlivých štátov v rámci Európskej únie, ako aj výrazom spolupatričnosti k základným princípom a spôsobu jej fungovania pri riadení jednotlivých procesov migrácie.

Realizácia migračnej politiky je založená na koordinovanom postupe štátnych orgánov, orgánov miestnej štátnej správy a samosprávy a predpokladá široké zapojenie mimovládnych a ďalších organizácií pôsobiacich v tejto oblasti.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať