Trnava si berie úver viac ako dva milióny eur, dôvodom sú smerácke obedy pre žiakov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
škola, jedáleň
Foto: ilustračné, SITA/Michal Burza
  • aktualizované 13. februára 11:59

TRNAVA 13. februára (WebNoviny.sk) – Problémy so stravovaním žiakov Základnej školy na Bottovej ulici v Trnave môže vyriešiť ponuka Trnavského samosprávneho kraja na zriadenie dočasnej výdajne jedál v priestoroch bývalého internátu Strednej priemyselnej školy na Študentskej ulici. Priestory sú v blízkosti základnej školy, ktorej žiaci od februára dochádzajú na obedy do iných škôl v meste.

Úpravy bude financovať kraj

Primátor Trnavy Peter Bročka po stretnutí s riaditeľkou základnej školy Dankou Gašparíkovou a zástupcami rodičov povedal, že toto riešenie sa pozdáva všetkým zainteresovaným stranám.

Dočasná výdajňa jedál pre približne 700 stravníkov by podľa vedúcej odboru školstva Mestského úradu v Trnave Miroslavy Komorníkovej mohla byť k dispozícii v septembri tohto roku.

Dovtedy tam urobia nevyhnutné stavebné úpravy, ktoré bude financovať Trnavský samosprávny kraj, mesto dodá technológiu potrebnú na výdaj stravy. Rodičovská rada aj Rada školy sa majú k tomuto návrhu vyjadriť ešte tento týždeň.

Žiaci Základnej školy na Ulici J. Bottu sa od februára stravujú na troch rôznych miestach. Prvé tri ročníky chodia na obedy do blízkej Strednej športovej školy, žiaci štvrtých ročníkov do Spojenej školy na Beethovenovej ulici a žiakov druhého stupňa vozí autobus do Základnej školy na Ulici A. Kubinu. Najväčšia základná škola v meste vlastnú kuchyňu a jedáleň nemá.

Na riešenie problému si vezmú úver

Mestské zastupiteľstvo v Trnave v utorok rozhodlo o prijatí úveru v objeme 2,5 milióna eur, ktorým chce definitívne vyriešiť stravovanie žiakov svojich škôl.

Časť z týchto peňazí pôjde na výstavbu novej školskej kuchyne a jedálne pre 850 stravníkov v Základnej škole na Ulici J. Bottu, ďalej na rekonštrukciu kuchyne a jedálne na Atómovej ulici s kapacitou 500 stravníkov a v súvislosti s masívnou výstavbou v niektorých častiach mesta aj na ďalšie rekonštrukcie materských a základných škôl.

Radnica potrebu úveru zdôvodňuje povinnosťou zabezpečiť od 1. septembra stravovanie zadarmo pre všetkých žiakov základných škôl, čo terajší stav školských jedální neumožňuje.

Variť by mohli už v tomto roku

Mestský úrad v Trnave podľa vedúceho odboru investičnej výstavby Dušana Béreša pravdepodobne už na budúci týždeň vyhlási verejné obstarávanie na dodávateľa projektovej dokumentácie pre nový objekt v ZŠ na Ulici J. Bottu, v ktorom má byť okrem kuchyne a jedálne aj šesť tried. Ak nenastanú komplikácie, predovšetkým vo verejnom obstarávaní, kuchyňa a jedáleň by mohli byť k dispozícii v septembri 2020.

Odhadované náklady na novostavbu sú vyčíslené na 1,2 milióna eur. V prípade Základnej školy na Atómovej ulici je k dispozícii projektová dokumentácia a stavebné povolenie, variť sa tam podľa Béreša môže už v tomto roku. V tomto prípade sú predpokladané náklady 690-tisíc eur, výsledná cena bude známa po verejnom obstarávaní.

Ďalšie peniaze z bankového úveru by mohla samospráva použiť napríklad na rekonštrukciu materskej školy na Spojnej ulici, ktorú radnica nedávno kúpila od Slovenských elektrární a zatiaľ nie je využívaná.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Peter Bročka