Video+foto: Búrky v obľúbenej destinácii Slovákov zabili šesť ľudí, vietor vyvracal stromy aj stĺpy vedenia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
búrka, Grécko
Spúšť po búrke na severogréckom polostrove Chalkidiki. Giannis Moisiadis/InTime News via AP.
  • aktualizované 11. júla 10:35

Búrka, ktorá sa v stredu prehnala severogréckym polostrovom Chalkidiki, si vyžiadala šesť mŕtvych a zhruba 65 zranených. O život prišli dvaja Česi, dvaja občania Rumunska a dvaja Rusi.

Na ženu s dieťaťom spadla strecha

Českému páru silný vietor prevrátil karavan, na Rumunku s dieťaťom spadla strecha reštaurácie a Rusa so synom zabil blízko ich hotela padajúci strom. Zo spomínaných zranených skončilo 35 v nemocnici.

Búrka, ktorá podľa svedkov trvala zhruba 20 minút, vyvracala stromy a stĺpy elektrického vedenia, prevracala autá, poškodila budovy a spôsobila výpadky elektriny. Úrady v regióne vyhlásili výnimočný stav a vyslali viac ako 100 záchranárov. Do oblasti by mal vo štvrtok prísť minister pre ochranu občanov Michalis Chryssohoidis.

Tri veľké lesné požiare

V južnom Grécku zase silný vietor zhodil strom na stanový tábor migrantov a utečencov v meste Inofyta. Osem ľudí, medzi nimi i dve deti, utrpelo zranenia, s ktorými ich hospitalizovali. Vietor v kombinácii s vysokými teplotami tiež na juhu krajiny rozdúchal tri veľké lesné požiare.

Slovenské ministerstvo zahraničia informovalo, že ani jeden občan Slovenskej republiku nepožiadal o pomov v krajinách na jadranskom pobreží, ktoré zasiahli silné búrky. Podľa riaditeľa tlačového odboru Juraja Tomagu ministerstvo situáciu nepretržite monitoruje a slovenské zastupiteľské úrady v týchto krajinách sú v neustálom kontakte s miestnymi úradmi.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať