Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Michel Barnier
Michel Barnier Foto: SITA/AP
12. októbra 2017 Ekonomika od Webnoviny.skSITA Diskusia()

Brexit uviazol na mŕtvom bode, konštatuje Barnier a neodporúča rozšírenie rokovaní

BRUSEL 12. októbra (WebNoviny.sk) – Hlavný vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier uviedol, že nemôže lídrom Európskej únie, ktorí sa stretnú na budúci týždeň, odporúčať rozšírenie rokovaní o tému budúcich vzťahov medzi Britániou a úniou, vrátane obchodu.

Barnier vo štvrtok povedal, že napriek „konštruktívnemu duchu“ prejavenému na tohtotýždňovom piatom kole rokovaní „sme neurobili nijaké veľké kroky vpred“.

Na otázku, koľko musí Británia zaplatiť, aby vyrovnala svoje finančné záväzky, Barnier odpovedal: „Uviazli sme na mŕtvom bode, čo je znepokojujúce“.

Lídri EÚ sa stretnú v Bruseli 19. a 20. októbra a keďže zostáva málo času na dosiahnutie dohody o budúcich vzťahoch Británie a únie, existovala nádej, že sa zhodnú na rozšírení rokovaní.

EÚ hovorí, že rozšírenie rokovaní môže nastať iba vtedy, keď sa dosiahne pokrok v otázke finančného vyrovnania, práv občanov ovplyvnených brexitom a v otázke hraníc medzi Írskou republikou a Severným Írskom.

Mnohé firmy sa obávajú, že Británia by mohla z EÚ odísť bez pripravenej obchodnej dohody, čo by znamenalo uplatnenie ciel na britské tovary. Britská libra vo štvrtok po správach o pomalom pokroku na rokovaní o brexite klesla voči doláru o 0,6 percenta na 1,3145 USD/GBP.

Odporúčané články

Juncker v správe o stave EÚ vyzdvihol jej lepšiu ekonomickú situáciu, chce aj kvalitné potraviny Briti chcú spolupracovať s EÚ v otázkach bezpečnosti aj po brexite

Témy

Diskusia

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Ekonomika

Aktuálne témy

Odporúčame

Copyright © iSITA s.r.o. Všetky práva vyhradené. iSITA si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

OK

Používaním tejto stránky súhlasíte s ukladaním cookies. Viac info tu...