Keď je viac kalórií plusom pre zdravie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Jedenie, mäso, žena, jedlo
Foto: www.solonosotras.com

BRATISLAVA 5. októbra (WEBNOVINY) – Ľudia držiaci diétu sa zvyknú držať naučených pravidiel, podľa ktorých je menej tuku a menej kalórií tým najdôležitejším faktorom.

Nie je to však automaticky pravda – jednotvárny jedálniček tvorený odtučnenými a nízkokalorickými potravinami môže znamenať aj to, že svojmu telu neposkytujete dostatok živín, často vás prepadáva hlad a chýbajú vám niektoré dôležité látky.

Preto niekedy platí, že kalórie nie sú vaším nepriateľom – práve naopak. Zistite, ktoré z potravín sú napriek svojej vysokej kalorickej hodnote dôležité pre vaše zdravie.

Orechy
Foto: www.flickr.com

Oriešky

Ženy držiace diétu sa často pultu s orieškami v obchode širokým oblúkom vyhýbajú, keďže ich straší ich kalorická hodnota. Úplne sa nemýlia, oriešky sú skutočne veľmi kalorické – napríklad nesolené a nepražené kešu oriešky majú na 100 gramov okolo 550 kilokalórií, arašidy vyše 560 a mandle okolo 580.

Na porovnanie – obyčajná mliečna čokoláda, strašiak ľudí s nadváhou, ich má okolo 530, zemiakové čipsy zas približne 560.

Rozdiel je však v tom, že oriešky vás zasýtia aj v malom množstve. Dôvodom je nižší glykemický index, teda hodnota, ktorá určuje, ako rýchlo sa cukor z potravy vstrebáva. V skratke – čím je vyšší, tým rýchlejšie ste hladní.

Oriešky tiež obsahujú nenahraditeľné omega-3 mastné kyseliny a sú vynikajúcim zdrojom bielkovín a vlákniny. Samozrejme, siahnite po tých nepražených a nesolených.

Nezatracujte tmavé mäso

Kuracie či morčacie prsia sú pre ich nízku kalorickú hodnotu a široké možnosti využitia v kuchyni obľúbencom ľudí, ktorí sa potrebujú zbaviť nadbytočných kíl, chýba im však niekoľko látok, ktoré nájdete v tmavšom mäse, napríklad v len o niečo málo kalorickejších kuracích stehnách.

Tmavé mäso poskytne chýbajúce železo či zinok dôležitý pre normálny rast či imunitu a ako tvrdí odborníčka na výživu Theresa Albert, má len málo tuku navyše, čo vám neuškodí.

Guacamole
Foto: lifesambrosia.com

Guacamole namiesto nízkotučnej smotany

Na Slovensku je kyslá smotana súčasťou mnohých receptov vrátane dipov, omáčok či zálievok. Tí, ktorí si dávajú pozor na svoju líniu, siahajú po nízkotučnej smotane, no tá poskytuje okrem vápnika relatívne málo živín.

Ak potrebujete nátierku na chlieb alebo dip na vaše nachos, uprednostnite guacamole, ktoré sa pripravuje z avokáda, paradajok, cibule, čili papričiek či cesnaku.

Má síce o niečo málo viac tukov a kalórií, ale zároveň i živín. Je plné antioxidantov, vlákniny či draslíka, ktorý reguluje krvný tlak tým, že pomáha vylučovať nadbytočný sodík.

Arašidové maslo, tuk
Foto: blogosferathermomix.es

Radšej arašidové maslo ako džem

Arašidové maslo je kalorická bomba – na 100 gramov má takmer 600 kilokalórií, kým džem má v priemere o polovicu menej. Zároveň však obsahuje veľké množstvo cukru a takmer žiadne bielkoviny, takže hladina cukru vo vašej krvi stúpne a čoskoro sa dostaví vlčí hlad.

Takže na palacinky či chlieb radšej natrite mimoriadne sýte arašidové maslo, ktorého nezjete tak veľa, a aj tak vám bude stačiť. A ako potvrdili vedci z Harvardskej univerzity, je skutočne zdravé. Vďaka nemu dostanete do tela predovšetkým draslík, vlákninu a tiež niektoré vitamíny.

Uprednostnite syr s vyšším obsahom tukov

Syry mnohí diétujúci vnímajú ako tabu, no treba si zapamätať, že tuky nie sú automaticky nepriateľom. Keďže syry obsahujú aj množstvo bielkovín, sú dokonalé pre zasýtenie.

Skúste si dať napríklad nízkotučný syr s hroznom – o chvíľu budete hladní. Vymeňte ho za neodtučnený syr a váš žalúdok bude mať o chvíľu dosť. Samozrejme, netreba to preháňať, trik je práve v tom, že na zasýtenie stačí malá porcia.

Myslite na svoje zdravie na Facebooku!

Zdroje: shape.com, údaje o kalóriách pochádzajú zo stránky calorieking.com

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať