Vedeli ste, že tie najbežnejšie potraviny robia tú najväčšiu vodnú stopu?

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
kakaové bôby

Viete o tom, že rozlišujeme spotrebu vody na priamu a nepriamu? Priama spotreba vody je voda, ktorú používame bežne v domácnostiach počas sprchovania, varenia, prania, splachovania a iné. Nepriama spotreba sa používa na výrobu každého tovaru a služieb, ktoré používame. Dá sa merať pre jeden proces, ako je napríklad pestovanie ryže, pre produkt ako sú džínsy, pre palivo, ktoré dávame do auta alebo pre celú nadnárodnú spoločnosť. Vodná stopa nám môže povedať, koľko vody spotrebuje konkrétna krajina alebo globálne v konkrétnom povodí alebo z vodonosnej vrstvy.

Vodná stopa vyjadruje množstvo vody, ktorá je potrebná na výrobu, spracovanie a distribúciu konkrétneho výrobku. Meria celkový objem vody, či už ide o zrážky, ktoré sú použité pri pestovaní plodín alebo aj keď ide o vodu, ktorá je použitá na výrobu hnojiva alebo energie.

Vedeli ste, že 17 až 24 000 tisíc litrov vody je potrebných na výrobu jedného kilogramu čokolády?

Pestovanie kakaovníkov si vyžaduje teplé a vlhké prostredie. Preto si pestovanie kakaovníkov vyžaduje časté zavlažovanie, aby sa udržala vhodná pôdna vlhkosť. Kakaové bôby musia byť po zbere rýchlo spracované. Tento proces zahŕňa fermentáciu a sušenie.

Fermentácia sa vykonáva oplachovaním bôbov, čoho dôsledkom je charakteristická aróma a chuť čokolády. Výrobný proces čokolády začína mletím kakaových bôbov na kakaový prášok, a kakaové maslo a postupným primiešaním cukru.

Proces pokračuje tepelným spracovaním a tvarovaním čokoládových výrobkov. V týchto krokoch sa používa voda na rôzne účely, ako je chladenie a čistenie zariadení, čistenie nádob a nástrojov. V neposlednom rade voda je spotrebovaná pri balení a distribúcií čokolády.

Avšak, je dôležité si uvedomiť že vodná stopa čokolády sa môže líšiť v závislosti od konkrétneho výrobcu, miesta a použitých technológií. Niektoré výrobné spoločnosti sa pokúšajú zavádzať opatrenia na znižovanie vodnej stopy a implementovať udržateľné postupy, aby minimalizovali svoj vplyv na životné prostredie.

Aj produkcia mäsa, najmä hovädzieho a ovčieho, má vysokú vodnú stopu.

Vodná stopa sa líši v závislosti od výrobného procesu a životného cyklu produktu.  Niektoré produkty majú vysokú vodnú stopu z dôvodu intenzívneho spotrebovania vody pri ich výrobe a spracovaní. Produkcia mäsa, najmä hovädzieho a ovčieho, má vysokú vodnú stopu.

Chov zvierat si vyžaduje veľké množstvo vody. Voda sa používa na napájanie zvierat, čistenie zvierat a priestorov, kde žijú, a na produkciu krmiva pre zvieratá. Napríklad, na výrobu kilogramu hovädzieho mäsa sa môže spotrebovať až 15 000 litrov vody. Vysokú vodnú stopu majú aj niektoré druhy plodín. Ako je ryža a káva. Výroba textílií, napríklad bavlny, výroba papiera, či výroba elektronických zariadení.

Je možné minimalizovať vodnú stopu produktov prostredníctvom vodnej efektívnosti, obnoviteľných zdrojov vody a udržateľnejšieho riadenia zdrojov vody.

Pár zaujímavosti o vodnej stope, ktoré ste možno nevedeli.

Vodná stopa zahŕňa všetky formy spotreby vody počas výrobného procesu a životného cyklu produktu. Najväčší podiel vodnej stopy potravín pochádza zo spotreby vody pri pestovaní surovín, ako je práve zavlažovanie poľnohospodárskych plodín.

vodná stopa

Vodná stopa výrobkov sa môže výrazne líšiť v závislosti od geografickej polohy. Napríklad pestovanie kávy v suchých oblastiach si vyžaduje väčšiu spotrebu vody ako pestovanie kávy v dažďových pralesoch. Vodná stopa je rozdelená do troch častí.

Modrá voda predstavuje spotrebu povrchových a podzemných vôd. Zahrňuje vodu, ktorá je priamo odčerpávaná z riek, jazier, studní a podzemných zdrojov. Zahŕňa aj spotrebu vody pri spracovaní surovín, výrobu produktov a čistenie výrobných zariadení.

Zelenú vodu využívajú rastliny prostredníctvom procesu transpirácie. Je využívaná prírodnými ekosystémami a poľnohospodárstvom na rast rastlín a plodín. Sivá voda je použitá na čistenie a odstraňovanie znečistenia. Zahrňuje odpadovú vodu z domácností, priemyselných zariadení, poľnohospodárstva a ďalších aktivít.

Musí sa spracovať pred jej opätovným použitím alebo vypustením do životného prostredia.

Čomu sa vyvarovať?

Pri vyhodnocovaní dopadu na životné prostredie je dôležité dbať na uhlíkovú stopu, avšak je dôležité brať do úvahy aj celkový dopad fungovania spoločnosti na životné prostredie. Uvedomenie si dopadu spotreby vody cez jej nepriame užívanie, teda nepriamu spotrebu vody, je pre budúcnosť veľmi dôležité pre zmiernenie spotreby vodných zdrojov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať