Kontroverzné a nezvyčajné stratégie, ako schudnúť

Hmotnosť, váha, chudnutie, diéta
Foto: www.conexionfemenina.com

BRATISLAVA 25. septembra (SITA) – Zrejme všetci, ktorí majú problémy s hmotnosťou, už niekedy počuli o klasických, zaručených metódach chudnutia. Kľúčom je pravidelný pohyb, menšie porcie v časovom odstupe tri až štyri hodiny, zníženie kalorického príjmu, vyhýbanie sa sladkostiam a podobne. My vám prinášame niekoľko nekonvenčných teórií, ktoré môžu tí zvedavejší vyskúšať a túto ‚klasiku‘ nimi pri zhadzovaní kíl doplniť.

Olivy, olivový olej
Foto: www.mulhersexofragil.com.br

Kalórie bez chuti

Autorovi knihy The Shangri-La Diet Sethovi Robertsovi spočiatku nikto neveril, keď pri chudnutí presadzoval svoju teóriu ‚kalórií bez chuti‘. Stretol sa s množstvom kritiky, medzi iným za to, že nie je vedecky podložená. Na tú však tento psychológ reagoval slovami, že výsledky hovoria za všetko.

Roberts tvrdí, že každé telo má v sebe akési nastavenie prirodzenej hmotnosti, na ktorú sa snaží dostať.

Keď je teda reálna hmotnosť nižšia ako tento bod, zvyšuje sa chuť do jedla a naopak. Jeho cieľom je logicky apetít znížiť a preto vymyslel diétu, ktorej podstatou je konzumácia nevýrazných chutí.

Medzi normálnymi jedlami odporúča jednu až tri lyžice vody osladenej fruktózou alebo extra-light olivového oleja. Podľa Robertsovej teórie, v ktorej zužitkoval tiež svoje poznatky z psychológie, mozog nestimulovaný výraznými chuťami zníži svoje nastavenie ideálnej hmotnosti a telo bude robiť všetko preto, aby sa zbavilo nadbytočných kíl.

Korenie
Foto: shape.com

Korenie

Koreniny sú jednou zo zázračných potravín, vďaka ktorým zjete menej a teda v konečnom dôsledku môžete schudnúť. Ich chuť a vôňa totiž do mozgu vysiela signál, že ste už sýty, aj keď ste toho v skutočnosti veľa nezjedli.

Tiež zrýchľujú metabolizmus (napríklad cesnak alebo čili), zabraňujú vstrebávaniu tuku a vďaka nim môžete na ochutenie jedál použiť menej soli, ktorá zadržiava vodu a je nepriateľom ľudí s vysokým tlakom.

Zapchajte si nos

Jedenie so štipcom na nose je pomerne nepríjemné, nepraktické a dá sa povedať krajné riešenie, no keďže vôňa pri vašom apetíte zohráva podstatnú úlohu, pre niekoho môže byť takýto trik vykúpením.

Váš mozog totiž nebudú ovplyvňovať mámivé vône a vy zjete skutočne len toľko, koľko potrebujete na zasýtenie.

Lízanka
Foto: candyblog.net

Jedenie sladkostí pri varení

Žienky domáce, ktoré často pre svoju rodinu pripravujú niekoľko chodov a návštevy ohurujú koláčmi, počas varenia zvyknú ochutnávať toľko, že sú najedené ešte pred naložením jedla na tanier.

Paradoxne, môžu pomôcť sladkosti, no mali by spĺňať špecifické požiadavky.

Je totiž dôležité, aby ste ich nezjedli veľa, aby vás zamestnali a aby dlho vydržali – dobrý nápad sú napríklad lízanky a cukríky.

Aby ste uspokojili svoje chuťové poháriky, doprajte si výrazné chute ako mentol, škorica alebo niečo poriadne kyslé.

Torta, koláč, jedlo
Foto: lasdulcesmejoresrecetas.com

Koláče na raňajky

Ako ukázal výskum izraelských vedcov, obéznym ľuďom ranné “hrešenie” pomohlo v tom, aby počas zvyšku dňa dodržiavali zásady zdravého stravovania.

Raňajky, ktorých súčasťou bol dezert a boli výživné z hľadiska bielkovín i sacharidov, sa ukázali v dlhodobom horizonte účinnejšie ako nízkokalorické raňajky s malým množstvom sacharidov.

Obľúbená tyčinka či koláč doobeda by vám teda podľa tejto teórie mala pomôcť, aby ste po sladkostiach nesiahli po zvyšok dňa.

Myslite na svoje zdravie na Faceboku!

Zdroje: shape.com a livestrong.com

Ďalšie k téme

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom