Kapacít na spracovanie kuchynského odpadu je dosť, ale nie sú rovnomerne rozložené

Kuchynský odpad
Foto: ilustračné, Getty images

Kapacít na spracovanie kuchynského odpadu je na Slovensku dosť, nie sú však rovnomerne rozložené. V tlačovej správe, ktorú zaslalo komunikačné oddelenie Ministerstva životného prostredia SR (MŽP SR), to uviedol Inštitút environmentálnej politiky (IEP).

Veľká časť kapacít je voľná

Kým v Bratislavskom a Prešovskom kraji sú podľa IEP kapacity nedostatočné, v Trenčianskom kraji majú kapacity na spracovanie kuchynského odpadu 14-násobne vyššie, než reálne potrebujú.

„Veľká časť existujúcich kapacít na spracovanie kuchynského bioodpadu je v súčasnosti voľná. Dá sa navyše rýchlo rozšíriť dobudovaním hygienizácie do už existujúcich zariadení,“ uviedol riaditeľ IEP Martin Haluš.

Pätina zmesového odpadu

Kuchynský bioodpad tvorí v priemere 20 percent zmesového komunálneho odpadu. IEP odhaduje, že sa v prvých rokoch zavedenia triedeného zberu podarí vytriediť celkovo pätina kuchynského odpadu z celkového množstva kuchynského odpadu.

„Odhadujeme, že v roku 2021 sa vytriedi 46-tisíc ton kuchynského bioodpadu. Od roku 2023 budú musieť triedený zber zaviesť aj Bratislava a Košice a množstvo bioodpadu bude v roku 2025 predstavovať až 61-tisíc ton. Celkové kapacity zariadení na spracovanie kuchynského bioodpadu sú však postačujúce, keďže hovoríme o kapacite 152 až 190-tisíc ton,“ doplnil Haluš.

Triedenie kuchynského bioodpadu z domácností bude povinné od 1. januára 2021.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom
Viac k osobe Martin Haluš
Firmy a inštitúcie Inštitút environmentálnej politiky (IEP)MŽP Ministerstvo životného prostredia SR