Na južnom Slovensku sa začala žatva, porasty sú zahorené a zrno pšenice drobné

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Fico: ŽŽatva na Slovensku v roku 2017
V niektorých oblastiach je zrno pšenice veľmi drobné. Foto: archívne, SITA/Martin Medňanský

Poľnohospodári v južne položených regiónoch Slovenska začali žatvu. Oproti predchádzajúcim rokom sa zber letnej úrody posunul približne o jeden týždeň. Dôvodom bolo daždivé a chladné počasie počas jari, najmä v máji, pre ktoré obilie dozrievalo pomalšie.

Ako prvé kosia ozimný jačmeň a hrach

Na začiatok žatvy však mala vplyv aj veľmi daždivá jeseň, ktorá zase odďaľovala siatie ozimín. Informovala o tom v pondelok hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová.

Štandardne ako prvé kosia ozimný jačmeň a hrach. V trnavskom regióne majú zatiaľ z 2 000 hektárov (ha) výmery ozimného jačmeňa pozbieraných 175 ha. Išlo väčšinou o skúšobnú žatvu, intenzívne začnú ozimné jačmene tamojší pestovatelia zbierať až v najbližších dňoch.

Naplno sa však ozimné jačmene kosia od uplynulého víkendu napríklad v okrese Levice. Niektoré podniky ich už majú dokonca zožaté z celej zasiatej výmery.

Poľnohospodári musia vyháňať jeleňov

Porasty sú zatiaľ zdravé. Na poliach, ktoré sú v blízkosti lesov, je množstvo jeleňov, poľnohospodári ich preto pred začiatkom žatvy musia z porastov vyháňať.

„S prvými výsledkami úrody ozimného jačmeňa sme zatiaľ spokojní, ale je to ešte len začiatok žatvy. Koncom týždňa hlásia búrky a silný vietor, dovtedy chceme mať pokosený aj ozimný jačmeň, aj hrach. Navyše, pred sebou máme niekoľko extrémne horúcich dní. Uvidíme preto, ako na teploty zareaguje pšenica,“ opísal situáciu predseda Regionálnej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Levice Milan Halmeš.

Kým v levickom regióne na žatvu pšenice ešte len čakajú, v okrese Nové Zámky ju začínajú kosiť práve v utorok. Na horúce počasie z predchádzajúcich dní však obilie nezareagovalo dobre. Porasty sú miestami zahorené, zrno pšenice je drobné. So žatvou už začali aj galantskí poľnohospodári. Kosia ozimný jačmeň a repku.

SPPK dodáva, že v každom regióne sa bude postup žatvy, kvalita a množstvo úrody líšiť vzhľadom na rôzne pôdno-klimatické a hospodárske podmienky a počasie od založenia úrody. Rovnako aj ďalší zber úrody bude závisieť predovšetkým od počasia. Preto akékoľvek hodnotenia tohtoročnej žatvy sú podľa komory ešte predčasné.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Jana HoléciováMilan Halmeš
Firmy a inštitúcie SPPK Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora