Nová štúdia spochybňuje odporúčanú dennú dávku soli, vedci prišli s novými poznatkami

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Soľ, soľnička
Priveľa soli ovplyvňuje imunitnú reakciu tela. Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 13. augusta (WebNoviny.sk) – Prestížny vedecký magazín The Lancet priniesol vo svojom najnovšom vydaní štúdiu, ktorá spochybňuje doterajšie poznatky a usmernenia v súvislosti s odporúčanou dennou dávkou soli.

Riziko kardiovaskulárnych problémov

Štúdia, na ktorej pracoval medzinárodný tím pod vedením Andrewa Mentea z McMaster University v kanadskom Ontáriu, a ktorá sa uskutočnila na vzorke 95-tisíc ľudí, je v tomto ohľade oveľa menej prísna ako doterajšie výskumy.

Jej autori zistili, že veľkej väčšine ľudí nehrozí nič zlé, ak neskonzumujú za deň viac ako dve a pol čajovej lyžičky soli, čo zodpovedá zhruba piatim gramom sodíka.

Až hodnoty nad touto hranicou môžu podľa vedcov zvyšovať riziko vzniku kardiovaskulárnych problémov. Až 95 percent ľudí v rozvinutých krajinách sa pritom so svojou dennou spotrebou soli pohodlne zmestí do limitu, ktorý táto štúdia zadefinovala.

Konzumácia ovocia a zeleniny

Štúdia navyše tvrdí, že vo veľkej väčšine prípadov sa nič vážne nedeje ani pri prekročení tohto limitu, pokiaľ je nadmerná spotreba soli dostatočne vyvažovaná konzumáciou ovocia, zeleniny a mliečnych výrobkov.

„Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odporúča v rámci prevencie kardiovaskulárnych ochorení konzumáciu menej ako dvoch gramov sodíka denne, čo zodpovedá jednej čajovej lyžičke soli. Sú však veľmi slabé dôkazy o prípadných lepších zdravotných výsledkoch jedincov, ktorí dodržiavajú tento nízky limit,“ povedal Mente pre britský denník The Independent.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia