Požiadavky Únie v označovaní pôvodu mäsa môžu zvýšiť ceny

Maso masiar
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 16. februára (WEBNOVINY) – Povinné označovanie krajiny pôvodu mäsa použitého v spracovaných potravinách je v čase krízy luxusom, povedie k znižovaniu konkurencieschopnosti potravinárskych podnikov a zvyšovaniu cien, tvrdí Potravinárska komora Slovenska (PKS).

Konštatuje, že toto opatrenie poškodí ako potravinárov, tak i spotrebiteľov. Zmenu v označovaní požaduje Európsky parlament, ktorý uplynulý týždeň vyzval Európsku komisiu na predloženie legislatívneho návrhu. Reaguje na prípady potravinových podvodov, takým bol aj prípad konského mäsa, ktoré bolo predávané ako hovädzie.

Doplácať by mohli aj spotrebitelia

PKS upozorňuje, že opatrenie bude mať finančný dopad, potravinári budú musieť zmeniť systém označovania potravín a komplexne vymeniť obalový materiál. Dopad bude mať aj na veľkosť produkcie, plánovanie či skladovanie.

„Všetky spoločnosti v rámci Európskej únie (EÚ), od malých až po veľké, budú musieť opäť zápasiť s nezmyselnými finančnými dopadmi na ich podnikanie. Najviac sa však dopady prejavia pri malých a stredných podnikoch, ktoré v potravinárskom priemysle tvoria až 99 % všetkých potravinárskych podnikov,“ uviedol prezident PKS Daniel Poturnay.

Hlbšie do vrecka by mohli načrieť aj spotrebitelia. Podľa štúdie Európskej komisie by toto opatrenie mohlo zvýšiť prevádzkové náklady podnikov v rozsahu od 15 do 50 percent. Komisia odhaduje, že zvýšené náklady by sa z 90 percent preniesli na spotrebiteľov a 10 percent na výrobcov.

Podľa Európskeho parlamentu treba optimalizovať finančnú záťaž

„Iniciatíva veľkých štátov EÚ s nadprodukciou poľnohospodárskych surovín na zavedenie ďalšej povinnosti v označovaní potravín je len logická, keďže ich domáci producenti nebudú mať problém s označovaním krajiny pôvodu. Odlišná situácia je v členských štátoch ako napríklad Slovensko, kde domáci farmári nedokážu svojou produkciou pokryť požiadavky priemyslu, ktorý je tak nútený hľadať zahraničných dodávateľov,“ konštatuje Poturnay.

Podľa Európskeho parlamentu označovanie zvýši transparentnosť a spotrebitelia dostanú úplné informácie o produkte. Ako však konštatuje, je potrebné zabezpečiť, aby toto opatrenie nezvýšilo záťaž pre malé a stredné podniky, ktorých je v tomto sektore mnoho.

Ďalšie k téme

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom
Firmy a inštitúcie PKS Potravinárska komora Slovenska