Slováci nebudú tolerovať horšiu kvalitu, tvrdia potravinári

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Nákup
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 15. februára (WebNoviny.sk) – Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) podporuje aktivity Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR a Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) vedúce k odstráneniu rozdielnej kvality potravín, ktoré sa predávajú na jednotnom európskom trhu.

Informovala o tom hovorkyňa SPPK Jana Holéciová. Komora tak reagovala na zistenie ŠVPS, že tie isté výrobky kúpené v Rakúsku a na Slovensku majú iné zloženie.

„Je nemysliteľné, aby sa v priestore jednotného európskeho trhu vytvorili dve skupiny zákazníkov, konkrétne slovenských a rakúskych spotrebiteľov, pre ktorých vyrábajú niektoré nadnárodné potravinárske firmy niektoré potraviny síce pod rovnakým názvom a rovnakou značkou, ale v rozdielnej kvalite,“ uviedla hovorkyňa SPPK Jana Holéciová.

Argument o rozdielnych chutiach neobstojí

Podľa SPPK neobstojí ani argument o rozdielnych regionálnych chutiach, na ktoré sa odvolávajú niektorí nadnárodní potravinoví výrobcovia. „Pýtame sa, prečo by mali práve Slováci preferovať potraviny napríklad s nižším obsahom mäsovej zložky alebo nápoje s pridanými umelými sladidlami namiesto cukru? Cukor je pritom nenahraditeľným zdrojom glukózy, ktorá je zase jediným zdrojom energie pre činnosť ľudského mozgu,“ podotkla Holéciová.

ŠVPS v rámci prieskumu odobrala vzorky 22 potravín, ktoré sa predávali v maloobchodoch v Bratislave a v rakúskych obciach Kitsee a Hainburg. Potravinári počas kontroly porovnávali farbu, konzistenciu, vôňu, chuť, celkový vzhľad potravín, a tiež etikety. Najhoršie podľa ústredného riaditeľa ŠVPS Jozefa Bíreša v teste obstáli nealkoholické nápoje, kde kontrolóri u produktov nadnárodných značiek pre slovenských zákazníkov zistili viac sladidiel a konzervačných látok.

Pre potraviny musia platiť rovnaké pravidlá

Slovenské združenie pre značkové výrobky však upozorňuje, že vďaka členstvu v Európskej únii musia potravinové produkty na Slovensku dodržiavať rovnaké pravidlá ako tie, ktoré platia pre uvádzanie na rakúsky trh. Problémom v uvádzaní kvalitnejších výrobkov na Slovensku však je podľa združenia výška dane z pridanej hodnoty (DPH).

„Slovensko má najvyššiu DPH z krajín Visegrádskej štvorky a jednu z najvyšších v Európskej únii. Hoci z prieskumov môže vyplývať, že Slováci si želajú kvalitu, podľa reálneho správania v obchode ich limituje peňaženka,“x konštatoval výkonný riaditeľ združenia Ľubomír Tuchscher.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Jana Holéciová
Firmy a inštitúcie ŠVPS Štátna veterinárna a potravinová správa SR