Patrónku Slovenska si veriaci uctia národnou púťou v Šaštíne

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Národná púť v Šaštíne
Národná púť pri príležitosti sviatku Sedembolestnej Panny Márie v pútnickom meste Šaštín – Stráže vyvrcholila slávnostnou svätou omšou pred národnou svätyňou. Patrónku Slovenska si prišlo uctiť k národnej svätyni podľa organizátorov asi 50-tisíc ľudí, medzi účastníkmi svätej omše nechýbal ani prezident Andrej Kiska. Hlavným celebrantom bol kardinál Jozef Tomko. Foto: SITA/Martin Medňanský

ŠAŠTÍN – STRÁŽE 4. septembra (WebNoviny.sk) – Tisíce veriacich budú pri príležitosti sviatku Sedembolestnej Panny Márie – patrónky Slovenska v polovici septembra putovať k bazilike v pútnickom mestečku Šaštín – Stráže.

Pripravený je pre nich niekoľkodenný duchovný program, ktorý vyvrcholí vo štvrtok 15. septembra o 10:30 svätou omšou za účasti slovenských biskupov.

Železnice vypravia mimoriadne vlaky

Hlavným kazateľom bude košický arcibiskup metropolita Bernard Bober. V deň sviatku Sedembolestnej Panny Márie budú sväté omše aj o 7:00, 8:00 a 18:00. O 14:00 bude akatist k Bohorodičke a následne požehnanie pútnikov.

V piatok 16. septembra sa uskutoční tradičná Púť seniorov a chorých, hlavným celebrantom a kazateľom na svätej omši o 10:30 bude bratislavský arcibiskup metropolita Stanislav Zvolenský. V tento deň odštartuje aj mládežnícky program nazvaný Otvorené srdce. Pokračovať bude aj v sobotu, skončí polnočnou svätou omšou s novokňazmi. V nedeľu 18. septembra sa budú v pútnickom mestečku konať rôzne workshopy, katechézy a popoludnie s kapelami. Počas celej púte budú k dispozícii kňazi, ktorí budú vysluhovať sviatosť zmierenia.

Železničná spoločnosť Slovensko vypraví na národnú púť mimoriadne vlaky, ktoré prídu do Šaštína – Stráží 15 septembra pred začiatkom slávnostnej svätej omše. O programe národnej púte informoval jej PR manažér Miroslav Janák.

Chrám v Šaštíne je národnou svätyňou

Katolícka cirkev na Slovensku si sviatok Sedembolestnej Panny Márie, patrónky Slovenska, pripomína 15. septembra. Národnou svätyňou Sedembolestnej Panny Márie na Slovensku sa stal chrám v Šaštíne.

V roku 1564 dala Angelika Bakičová, manželka grófa Imricha Czobora, majiteľa šaštínskeho panstva, zhotoviť sochu Sedembolestnej ako splnenie sľubu za vypočutie v rodinných trápeniach. Angelika prosila o pomoc Sedembolestnú práve pri jej obraze. Sochu uložili k verejnej úcte do trojhrannej kaplnky, ktorá tu stojí dodnes. Počas tureckých vojen sochu preniesli do blízkeho zámku a uschovali v kaplnke sv. Imricha. Ľud si ju veľmi uctieval a stalo sa pri nej mnoho zázračných uzdravení na tele i na duši.

V roku 1732 preniesli sochu do loretánskej kaplnky pri šaštínskom kostole na námestí. Ostrihomský arcibiskup Imrich Eszterházy ustanovil vyšetrovaciu komisiu. Komisia preskúmala 726 zázračných prípadov. Následne vyhlásili sochu za zázračnú a znova uložili do trojhrannej kaplnky. V roku 1733 vyšli s iniciatívou postaviť pútnický chrám a kláštor paulíni. Chrám slávnostne posvätili v roku 1764. Pápež Pavol VI. svätyňu v roku 1964 povýšil na baziliku minor.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Stanislav Zvolenský