Americkí vedci ukázali, ako môže špenát pomôcť s nabíjaním elektromobilov

špenát, zelenina, zdravá výživa,

Špenát je známym zdrojom živín pre človeka a podľa najnovšej štúdie môže slúžiť aj na napájanie palivových článkov. Vedci z Americkej univerzity vo Washingtone tvrdia, že premena tejto zeleniny na uhlíkové nanočastice môže slúžiť ako katalyzátor reakcie na zníženie kyslíka v palivových článkoch a kovovo-vzduchových batériách.

Táto reakcia je väčšinou pomalšia a obmedzuje energetický výkon zariadení. Určité uhlíkové materiály ju dokážu katalyzovať, no nie vždy sú také dobré alebo lepšie ako tradičné katalyzátory na báze platiny.

Prírodné zdroje

Odborníci zo spomínanej univerzity chceli nájsť lacnú a menej toxickú metódu prípravy efektívneho katalyzátora s využitím ľahko dostupných prírodných zdrojov. S riešením im pomohol špenát.

Ako vhodný kandidát na experiment sa ukázal vďaka tomu, že dokáže prežiť aj v nízkych teplotách, ľahko sa pestuje, je bohatý na železo a dusík, ktoré sú pre tento typ katalyzátora nevyhnutné.

Vďaka novej metóde dokážu vyrobiť vysoko aktívne katalyzátory na báze uhlíka. „Myslíme si, že v skutočnosti prekonajú komerčné platinové katalyzátory v aktivite i stabilite. Sú využiteľné vo vodíkových palivových článkoch a kovovo-vzduchových batériách,“ povedal vedúci projektu Šou-čung Cou.

Výsledky výskumu je možné využiť v praxi napríklad aj v elektromobiloch a vojenskom vybavení.

Náročný proces

Šou-čung Cou spolu so študentmi otestoval katalyzátory – uhlíkové nanočastice zo špenátu, ktoré sú tisíckrát tenšie ako ľudský vlas.

Proces ich výroby má niekoľko krokov, medzi ktoré patrí umývanie, odšťavovanie, sušenie mrazom, ručné mletie na jemný prášok či zvýšenie výkonu častíc pomocou dusíka.

Odborníci sa teraz budú snažiť preniesť výskum z laboratória do zariadení, ako napríklad vodíkových palivových článkov a následne pozorovať ich správanie.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom
Viac k osobe Šou-čung Cou
Firmy a inštitúcie Americká univerzita