Vínne legendy: Španielske Vega Sicilia Unico

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Víno
Foto: SITA/AP

Zo Španielska sa na vínnych lístkoch vyskytuje ako „najdrahšie španielske víno“ Vega Sicilia Unico. Pestuje sa v oblasti Ribera del Duero, ktorá je známa vynikajúcou kvalitou červených vín vyrábaných predovšetkým z odrody tempranillo. Vega Sicilia bola založená v roku 1864 a od začiatku sa tu experimentovalo s odrodami privezenými z Bordeaux, skúšali hlavne cabernet sauvignonmerlot, ktoré sa používajú dodnes.

Bez názvu
Foto: www.regalos-de-navidad.uvinum.es Foto: www.regalos-de-navidad.uvinum.es

Vlajková loď vinárstva Vega Sicilia Unico je typicky zmes 80% tempranillo a 20% cabernet sauvignon. Vína vyzrievajú veľmi dlho a na predaj sú až po desiatich rokoch od zberu, niekedy dokonca neskoršie. Posledný dostupný ročník je 1999, ktorý je v predaji od roku 2009. Víno sa vyrába iba v lepších rokoch, pred rokom 1999 to boli 1995, 1994, 1991. Víno z ročníka 1999 strávilo v rôznych sudoch spolu vyše sedem rokov, zvyšok vo fľaši, tohto ročníka sa vyrobilo približne sto tisíc fliaš. Ceny „mladých“ ročníkov začínajú od 200 eur. Zaujímavosťou vinárstva je meno, ktoré sa zvykne stotožňovať s talianskym ostrovom Sicília. Miestni však tvrdia, že je to meno svätej Cecílie, patrónky hudobníkov, kto dal usadlosti meno. Rodina Alvarezovcov, ktorí sú vlastníci Vega Sicilia okrem iných vlastí aj maďarského výrobcu tokajských vín, firmu Oremus.

Má aj Španielsko kultovejšie víno ako legendárnu Vega Siciliu Unico? Pravdaže. Skutočnosť, že to víno robí Dán, nie je žiaden problém. Niečo na ňom musí byť, keď sám Robert Parker o ňom napísal, že je to jedno z najväčších vín, ktoré kedy pil. Robí sa v Dominio de Pingus, víno sa volá jednoducho Pingus a je robené z čistej odrody tempranillo v oblasti Ribera del Duero.

Slovné spojenie „dánsky vinár“ znie podobne dôveryhodne ako terchovský lovec veľrýb, ale taký človek naozaj existuje. Volá sa Peter Sisseck a od roku 1993 pôsobí v Španielsku. Ročníkom 1995 sa začala písať kapitola jeho vína Pingus, ktoré hneď dostalo od Roberta Parkera 98 bodov. Vysoké hodnotenia od váženého kritika trvajú dodnes, ročník 2004 dostal rovnú stovku. Rozloha vinohradov je asi 6 hektárov, z ktorých sa vyrobí asi 6000 fliaš vína ročne, v slabých ročníkoch žiadne. Vinohrady majú vek 65 až 70 rokov, čo je pravdepodobne najdôležitejšou príčinou vysokej kvality tohto vína. Cena Pingusu nie je astronomická, 400 EUR je síce dvakrát viac ako stojí Vega Sicilia Unico, v porovnaní so špičkami z Bordeaux je to však len zlomok ceny. Kultovosť tohto vína spočíva v malej produkcii a jeho nedostupnosti.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať