Výrobcovia mlieka bojujú o prežitie. Ak im štát nepomôže, budú musieť zrušiť chovy dojníc

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Výroba mlieka
Foto: ilustračné, www.gettyimages.com/

Za rok 2021 stratilo Slovensko 5-tisíc dojníc, ktoré by dokázali zabezpečiť mlieko pre 210-tisíc obyvateľov. Prvovýrobcovia a spracovatelia mlieka trvajú na požiadavke mimoriadnej pomoci od Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR vo výške 35 miliónov eur.

Príjmy prevyšujú výdavky

Kým od februára majú zo strany agrorezortu prisľúbených 10 miliónov eur, dodatočné financie chýbajú pri náraste nákladov. Dôvodom nepriaznivého stavu je neustály nárast cien rastlinných komodít s energií, ktorý sa v plnej miere neprejavuje v zvýšenej cene mliečnych výrobkov.

Cenovú nerovnováhu podľa iniciatívy dlhodobo vykrývajú prvovýrobcovia a spracovatelia mlieka zo svojich tržieb. Informovala o tom iniciatíva Slovenské mlieko v tlačovej správe.

„Podstata problému v sektore prvovýroby mlieka spočíva v tom, že výrobné náklady rastú výrazne vyšším tempom, ako príjmy prvovýrobcov. Nákupná cena mlieka sa síce medziročne zvýšila o necelých 20 percent, ale energie sa zvýšili v niektorých prípadoch až o 200 percent. Podnikom to spôsobuje vysoké straty a núti ich rušiť chovy dojníc, čo samozrejme ohrozuje produkciu mlieka, ako základnej potraviny pre výživu ľudí,“ uviedla riaditeľka Slovenského zväzu prvovýrobcov mlieka Margita Štefániková.

Finančná pomoc pre prvovýrobcov

Prvovýrobcovia mlieka požadovali mimoriadne zdroje na pokrytie strát v októbri 2021. Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Samuel Vlčan (nom. OĽaNO) vo februári 2022 prisľúbil, že z požadovaných 35 miliónov vie prvovýrobcom poskytnúť 10 miliónov eur.

„Požiadavka o mimoriadnu podporu prvovýroby mlieka vo výške 35 miliónov eur vychádza z reálnych čísel. Jedná sa o 4 centy na každý liter mlieka, ktoré by mohli stabilizovať stavy dojníc a zabezpečiť výrobu tejto základnej potraviny. Prvovýrobcovia mlieka doteraz čakali na podporu, ale už nevládzu ďalej vyrábať mlieko so stratou,“ dodal predseda Slovenského zväzu prvovýrobcov mlieka Alexander Pastorek.

Sektor zabezpečuje potravinovú istotu

Napriek poklesu počtu dojníc, boli v ostatných rokoch dodávky surového kravského mlieka spracovateľom stabilizované. Dôvodom je rastúca úžitkovosť zvierat, kedy poľnohospodári dokázali vďaka zvyšovaniu pohodlia zvierat nadojiť od jednej dojnice viac.

„V prípade nedostatku suroviny môže dôjsť k zastaveniu výroby v niektorých mliekarňach. Sektor pritom tvorí ucelenú vertikálu výroby a spracovania na Slovensku, čím vytvára pridanú hodnotu, ktorá zabezpečuje zamestnanosť a prostriedky do štátneho rozpočtu v podobe daní a odvodov. V čase vojny na Ukrajine poskytuje tento sektor aj potravinovú istotu v podobe dodávok kvalitných mliečnych výrobkov slovenským spotrebiteľom,“ uzavrel prezident Slovenského mliekarenského zväzu Marián Šolty.

Agentúra SITA oslovila Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR so žiadosťou o reakciu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Alexander PastorekSamuel Vlčan
Firmy a inštitúcie MPRV Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SRSZPM Slovenský zväz prvovýrobcov mlieka