Prioritou ministerstva je pokračovať v DRG a eHealthe

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
MZ SR
SITA / Michal Burza

Služby a aplikácie eHealth sú podľa rezortu zdravotníctva vyvinuté, zabezpečená je aj potrebná infraštruktúra a legislatíva.

Prioritou Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR v budúcom roku je pokračovať v DRG (platba za diagnózu). Ako informoval hovorca MZ Peter Bubla, od roku 2016 má začať ostrá prevádzka DRG s neutrálnym financovaním počas jedného roka. „Zámerom je vytvorenie časového priestoru v roku 2016, ktorý nenaruší prípadnú finančnú stabilitu nemocníc. Tento model sa osvedčil aj pri zavádzaní DRG v Nemecku. Reálny platobný mechanizmus by mal nadobudnúť účinnosť po dosiahnutí určitej kvality dát,“ doplnil.

Ako priblížil Bubla, rezort dosiahol obrovský pokrok aj v elektronizácii zdravotníctva (eHealth). Služby a aplikácie eHealth sú vyvinuté, zabezpečená je aj potrebná infraštruktúra a legislatíva. „Začíname s pripájaním prvých poskytovateľov k národnému eHealth riešeniu. V nastavenom trende bude potrebné pokračovať tak, aby boli čo najskôr pripojení všetci poskytovatelia a aby lekári a najmä pacienti mohli využívať všetky benefity, ktoré eHealth ponúka – elektronické predpisovanie liekov, elektronickú zdravotnú knižku, či národný portál zdravia,“ dodal Bubla.

Termín 1. januára 2017 na plnú prevádzku elektronického zdravotníctva nie je podľa výkonného riaditeľa HPI Tomáša Szalaya reálny. „Keďže bude po voľbách, bude jednoduché sa zbaviť zodpovednosti za zlyhanie – môžu za to predchodcovia. Vláda si odhryzla príliš veľké sústo, lebo predsa treba minúť veľa eurofondov. A tak sa pustila do veľmi ambiciózneho projektu, ktorý bol nad jej manažérske, organizačné, kapacitné i odborné sily,“ uviedol pred časom pre portál vZdravotnictve.sk Szalay.

Nedostatok informácií o eHealthe potvrdil prieskum Občianskeho združenia Slovenský pacient. Internetový prieskum uskutočnilo občianske združenie na svojom webe slovenskypacient.sk v období od 26. októbra do 4. decembra tohto roka. Zúčastnilo sa ho 412 respondentov. Podľa prieskumu však väčšina pacientov správny dátum nepozná. Výsledky tiež ukazujú, že len každý desiaty pacient hovoril o elektronickom zdravotníctve so svojím lekárom.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie MZ Ministerstvo zdravotníctva SR