ZELENÍ: Aj naše potraviny môžu obsahovať dioxíny

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Vajcia a hydinu z Nemecka u nás stále nekúpime
Vyšetrenia na prítomnosť dioxínu vo vajciach a hydine umožnili znovu otvoriť väčšinu zo 4700 slepačích fariem v Nemecku. Zatvorených ich stále ostáva 1635. Slovenský minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Zsolt Simon však dnes na tlačovej besede uviedol, že na Slovensku zatiaľ ostáva v platnosti dočasná zákaz predaja hydiny a vajce dovezených z Nemecka. Foto: AP Photo/Markus Schreiber

BRATISLAVA 5. februára (WEBNOVINY) – Aj keď Slovensko doteraz nemalo dioxínovú kauzu takého rozsahu ako Nemecko, neznamená to, že na Slovensku s dioxínmi nie je problém. Podľa Priateľov Zeme – SPZ sú ohrozené najmä doma vypestované plodiny a domáce potraviny. „Vďaka Priateľom Zeme – SPZ boli v minulosti odhalené spaľovne odpadov, ktoré používali nekvalitné alebo nedostatočné filtre pre zachytávanie dioxínov,“ konštatuje Katarína Pačayová zo združenia. Na zistenie koncentrácie dioxínov v životnom prostredí v okolí spaľovní bola použitá analýza tuku v domácich vajciach. V roku 2005 takto zistili 4-násobné prekročenie limitov pre dioxíny pri košickej spaľovni odpadov a v roku 2006 dvojnásobné prekročenie limitov v okolí Šale. Od roku 2006 sú takéto filtre na Slovensku povinné a situácia sa zlepšila. „Avšak keďže dioxíny sa v životnom prostredí rozkladajú veľmi pomaly, zostanú problémom aj pre naše deti,“ pripomínajú Priatelia Zeme – SPZ.

K menším, ale najľahšie odstrániteľným zdrojom dioxínov patrí domáce spaľovanie odpadov. Hlavne na jar a na jeseň patrí dym z vonkajších ohnísk ku koloritu slovenskej krajiny. Ľudia zapaľujú v ohniskách pneumatiky, PET fľaše a iné nevhodné látky. V mnohých domácnostiach sa aj v kotli alebo peci zakuruje plastovými fľašami.

Vznikajúci dym plný jedovatých látok vrátane dioxínov však nevdychuje len ten, kto oheň založil, ale často zaplní celú obec. „Zdraviu škodlivé látky, vrátane dioxínov, sa tak dostanú na ovocie a zeleninu v záhradách,“ vysvetľuje Pačayová. Ak ľudia voľne chovajú zvieratá ako napríklad sliepky, dostanú sa dioxíny zo záhrad aj do týchto zvierat a kontaminujú tak produkty zvierat ako vajcia alebo mlieko, ale aj ich mäso.

Pačayová upozorňuje, že okrem poškodzovania zdravia ľudia spaľujúci odpad porušujú hneď viacero zákonov. „I keď získajú súhlas na spaľovanie horľavých látok od hasičov v zmysle zákona o ochrane pred požiarmi, ešte stále porušujú zákon o odpadoch, zákon o ochrane ovzdušia a často aj občiansky zákonník,“ dodáva Pačayová. Slováci majú v tejto oblasti málo vedomostí. Vďaka tomu je domáce spaľovanie odpadu zatiaľ medzi ľuďmi veľmi rozšírené a tolerované. Brániť sa dá sťažnosťami na miestnych príslušných úradoch, v prvom rade na obecných úradoch. „Ak to nepomôže, tak aj na políciu a obvodný úrad životného prostredia,“ konštatujú Priatelia Zeme – SPZ.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať