Kombinované sporáky sú najobľúbenejšie

Kombinovaný sporák
zdroj: gettyimages.com

Kombinované sporáky patria medzi najpredávanejšie typy. Ide o kombináciu rýchleho ohrevu na plynovej doske a efektívnejšieho pečenia v elektrickej rúre. Spravidla hovoríme o voľne stojacich sporákoch, ktoré vyžadujú prípojku plynu a elektrickej energie. K pozitívam patrí, okrem iného, minimálna tepelná strata, wok horáka, ale aj nižšia obstarávacia cena.

Vyberáme kombinovaný sporák

Výber kombinovaného sporáka ovplyvňujú predovšetkým funkcie elektrickej rúry. Z hľadiska jednotlivých modelov a značiek sú rozdiely vo vlastnostiach varných dosiek len minimálne. Sledujte si najmä parametre rúry. Tie sa líšia objemom, systémom programov a funkcií na pečenie, ako aj spôsobom ovládania.

V prípade kombinovaných sporákov hovoríme najmä o voľne stojacich typoch. Existujú aj vstavané varianty, s oddelenou varnou doskou a samostatnou rúrou, o ktoré je značne nižší záujem. Ak chcem totiž kombinovaný sporák, preferujem spojenie rúry a varnej dosky v rámci jedného celku. Ich umiestnenie v kuchyni nevyžaduje žiadnu rekonštrukciu, sú mobilné a pekne zapadnú do celkového dizajnu kuchynského interiéru. Šírka sporáka môže byť 50 alebo 60 cm. Súčasťou sporáka býva aj príklop varnej dosky – sklenený alebo plechový. Plechové príklopy disponujú nevýhodami plechu a môžu sa aj prehýbať. V rámci sklenených príklopov nejaké výraznejšie negatívum nenájdete.

So sporákom sa spája aj riziko úrazu, obzvlášť ak máme deti. Nebezpečenstvo popálenia hrozí pri dvierkach rúry. Súčasné typy sporákov tento problém riešia a stretnete sa pri nich napr. s trojsklom, odvetrávacou lištou alebo chladiacim ventilátorom. Jednotlivé prvky schladia sklo tak, aby nedošlo k popáleniu. Podobná situácia nastáva aj pri manipulácii s plechom. Kombinované sporáky sú vybavené klasickými výsuvmi, drôtenými závesmi, alebo teleskopickým výsuvom, ktorý vysunie celý plech bez toho, aby ste museli vstupovať rukami do horúcej rúry. Dôležitým faktorom výberu bude aj objem rúry. Najčastejšie sa stretnete s objemom 60 – 70 litrov. Ak plánujete pripravovať veľké objemy mäsa alebo radi pečiete, siahnite po sporáku s väčším objemom rúry.

Pozrite si kombinované sporáky v týchto e-shopoch:

Plynová doska
Plynové dosky sú pri väčšine sporákov takmer totožné. V dnešnej dobe narazíte len veľmi zriedka na sporáky bez zapaľovania. Ide o automatické riešenie elektrického zapaľovania, ktoré je integrované v gombíku, prípadne zapaľujete pomocou tlačidla. Dôležitým bezpečnostným prvkom je poistka, ktorá zamedzí úniku plynu v prípade zhasnutia plameňa. k základnej výbave patrí aj tzv. Wok horák – platnička s typicky väčším priemerom, určená na výkonné varenie.

Rúra a jej funkcia
Sporák budete vyberať podľa funkcií, ktorými disponuje rúra, podľa možností ohrevu a na to naviazaných programov. Bežný základ spodného a horného ohrevu dopĺňa gril a infragril, rozmrazovanie, horúci vzduch a kombinácia s ventilátorom. Ventilátor zabezpečuje teplovzdušné pečenie (s kruhovým výhrevným telesom). Takto môžete piecť viacero pokrmov súčasne, bez miešania vône a chutí.

Okrem funkcií na pečenie zaiste oceníte aj tie čistiace. Ak uprednostňujete dlhšiu životnosť vnútorných plechov, zvoľte namiesto katalytického čistenia metódu Aqua Clean. Do rúry vložíte hlboký plech s vodou a aktivujete program. Po určitej dobe sa vplyvom pary uvoľnia nečistoty na stenách rúry a môžete ich jednoducho zotrieť.

Energetický štítok
Výrobcovia sú zo zákona povinní označiť každý sporák energetickým štítkom, na ktorom nájdete informácie o rúre. Okrem typu rúry, objemu alebo hlučnosti, je najdôležitejším ukazovateľom efektívnosti zaradenie do energetickej triedy. Väčšina typov kombinovaných sporákov patrí do energetickej triedy A, pričom niektoré disponujú aj nadštandardnými úspornými funkciami. Pre spotrebu sú uvádzané dva údaje – bežný a teplovzdušný cyklus. Spomínané hodnoty sú uvádzané v kwh.

Pozrite si aj tieto kombinované sporáky:

V tejto súvislosti by vás mohlo zaujímať: