Ceny potravín vás potešia, za toto zaplatíme menej

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Zemiaky
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 23. februára (WEBNOVINY) – V rámci potravín a nápojov v januári tohto roka najviac medziročne zdraželi biele rožky. Ako ďalej informovala analytička Poštovej banky Jana Glasová, ktorá vychádzala z údajov Štatistického úradu SR, klasické biele rožky boli o pätinu drahšie ako pred rokom. Kým v januári 2014 stál rožok päť centov, tak v úvode tohto roka to bolo šesť centov.

Rožky tak podľa Glasovej vystriedali mliečnu čokoládu, ktorá sa na prvej priečke držala niekoľko mesiacov. Čokoláda zaznamenala v januári medziročné zdraženie o takmer 17 percent, keď cena stúpla z úrovne 0,85 eura na 0,99 eura za sto gramov. „Dvojciferný cenový rast ale nevykázala už žiadna zo sledovaných potravín, dokonca žiadna nezaznamenala ani rast vyšší ako 4,2 perenta,“ povedala Glasová.

Najvýraznejší medziročný pokles ceny, o 43,9 percenta, zaznamenali opäť zemiaky. O zhruba štvrtinu lacnejšie ako v januári 2014 boli však aj jablká a kryštálový cukor. Najvýraznejší medzimesačný nárast ceny, o vyše pätinu, sa v januári týkal margarínu. Za ním nasledovalo sladené mlieko s cenovým rastom o 12 percent. Naopak, jedlý olej oproti decembru minulého roka zlacnel zhruba o štyri percentá a viac než dve percentá si odpísali aj kryštálový cukor a šunková saláma.

Celkovo spotrebiteľské ceny na Slovensku podľa Štatistického úradu SR v januári klesli o 0,4 percenta, kým v decembri boli medziročne nižšie o 0,1 percenta. Rovnako klesali ceny aj v medzimesačnom porovnaní, keď boli v januári oproti decembru nižšie o 0,1 percenta.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať