Tohtoročná žatva bola najkratšia za posledné roky a jej výsledky sú priemerné. Príčina? Sucho

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Obilie, žatva, obilniny
Foto: ilustračné, www.gettyimages.com

Tohtoročná žatva sa skončila s priemernými výsledkami. Nedostatok zrážok počas celého hospodárskeho roka vo výraznej miere ovplyvnil úrody hustosiatych obilnín a repky. Počasie neznížilo len množstvo, ale aj kvalitu úrody.

Sebestačnosť si ale zachováme. Informovala o tom v tlačovej správe hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová.

Deficit zrážok a vysoké teploty

Suchá minuloročná jeseň a nedostatok zimnej vlahy, vystriedal deficit zrážok s vysokými teplotami počas mája a júna. SPPK od začiatku žatvy predpokladala, že úrody hustosiatych obilnín a repky nebudú rekordné.

Záverečný monitoring ukázal, že tohtoročná úroda obilnín je o 10 percent nižšia ako minulý rok. Členovia SPPK dopestovali 2,3 mil. ton hustosiatych obilnín s priemernou úrodou.

Tohtoročná úroda repky bola za členov SPPK takmer 390-tisíc ton. Repka poskytla v porovnaní s minulým rokom úrodu o 7 percent vyššiu. SPPK hodnotí tohtoročnú úrodu repky a obilnín ako priemernú.

Žatva mala tento rok svoje výraznejšie špecifiká. Začala sa v polke júna a trvala 76 dní. Od roku 2017 ide o najkratšiu žatvu, priemerná dĺžka je 83 dní. Tento rok išlo aj o výrazný rozdiel v úrode.

Jesenné plodiny dopadnú ešte horšie

Viac ako 90-percentné rozdiely vo výške úrod hlásia aj susediaci poľnohospodári. Napríklad nitriansky región, má aj 100-percentné rozdiely vo výške úrod medzi jednotlivými podnikmi.

SPPK charakterizuje tento rok z pohľadu extrémneho počasia ako zlý. „Dopady sucha ešte len uvidíme pri zbere jesenných plodín, teda najmä kukurice. Úroda kukurice by mala byť jedna z najnižších za ostatných 15 rokov. Takže z hľadiska prejavu klimatických zmien na výšku úrody poľnohospodárskych plodín na našom území nás to horšie ešte len čaká. Žatva sa skončila priemerne, jesenné plodiny dopadnú oveľa horšie. Len okres Levice odhaduje, že dopestujú o 68 percent menej kukurice na zrno, než je ich priemer za päť rokov,“ uviedol podpredseda SPPK za poľnohospodárstvo Miroslav Štefček.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Jana HoléciováMiroslav Štefček
Firmy a inštitúcie SPPK Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora