Kotleba chce pochod proti LGBTI komunite, nemá to povolené

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Marian Kotleba
Organizátori antifašistického pochodu, ktorý bol v pondelok v Bratislave, v utorok listom požiadali generálneho prokurátora, aby dal podnet na rozpustenie Kotlebovej strany na Najvyšší súd SR. Foto: SITA/Ján Viazanička

BRATISLAVA 29. júla (WebNoviny.sk) – V Bratislave bude v sobotu 30. júla zhromaždenie príslušníkov LGBTI komunity s názvom Dúhový PRIDE Bratislava 2016. Na podujatie budú v rovnaký deň reagovať ďalšie dva protesty.

Dúhový PRIDE Bratislava 2016 nadväzuje na kampaň Životné partnerstvo, ktorej odkazom je „Chceme sa brať! Vážne!“ Ako ďalej agentúru SITA informoval jeden z organizátorov podujatia Róbert Pakan, šiesty ročník bude na Hviezdoslavovom námestí, začiatok naplánovali na 13:00.

Kotleba o povolenie nežiadal

Reagovať na Dúhový PRIDE bude akcia s názvom „Protest proti pochodu úchylákov v Bratislave„, ktorý organizuje Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko, tá by sa mala začať o 12:00 na bratislavskej Hlavnej stanici. Ako píšu organizátori v pozvánke na sociálnej sieti, zo stanice sa protestujúci presunú na „vhodné miesto s cieľom vyjadriť svoj odpor„. Reakciou na podujatie LGBTI komunity bude aj ďalšia akcia, ktorej organizátorom je iniciatíva Hrdí na rodinu. Jej členom je aj Anton Chromík z Aliancie za rodinu. Podľa organizátorov pôjde o piaty ročník tzv. živej reťaze, ktorá sa začne o 15:00 pred Národnou radou SR (NR SR). Účastníci budú následne reťaz tvoriť od NR SR, cez Zámockú ulicu, Michalskú bránu až po Hlavné námestie.

Ako pre agentúru SITA potvrdila Nora Gubková z tlačového oddelenia bratislavského staromestského úradu, Dúhový PRIDE ako aj podujatie iniciatívy Hrdí na rodinu majú od mestskej časti na svoje podujatia povolenie. Organizátor tretej akcie, strana Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko však povolenie od bratislavského Starého Mesta nedostal, ani oň nepožiadal.

V Bratislave bude dostatočný počet policajtov

Bratislavský policajný hovorca Michal Szeiff informoval, že polícia v Bratislave prijala opatrenia tak, aby pred zhromaždením, počas neho a po jeho ukončení v mieste ich konania ako aj v ich okolí zabezpečili verejný poriadok, i ochranu života, zdravia ako aj majetku občanov.

V prípade ak by bolo narušenie verejného poriadku alebo páchanie inej protiprávnej činnosti, polícia v zmysle zákona o Policajnom zbore využije všetky zákonné možnosti na zjednanie nápravy a obnovenie verejného poriadku,“ pripomenul Szeiff s tým, že verejný poriadok na území hlavného mesta bude zabezpečovať dostatočný počet policajtov, či už z radov poriadkovej polície, dopravnej polície ako aj kriminálnej polície Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KRPZ) v Bratislave. „Zo strany KRPZ v Bratislave budeme verejnosť o pripravovaných bezpečnostných opatreniach v dostatočnom časovom predstihu informovať,“ poznamenal policajný hovorca.

Hovorca bratislavských mestských policajtov Peter Pleva uviedol, že bezpečnostné opatrenia budú počas podujatí uskutočňovať v súčinnosti s policajným zborom. „Nebudeme však bližšie špecifikovať, o aké opatrenia pôjde,“ uzavrel Pleva.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Anton ChromíkMarian Kotleba
Firmy a inštitúcie Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko