Vzácne menu z Titanicu vydražili za 64-tisíc libier

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Menu z titanicu
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 28. novembra (WEBNOVINY) – Dve vzácne menu, z toho jedno priamo zo slávneho Titanicu, vydražili na víkendovej aukcii vo Wiltshire za 100-tisíc britských libier (v prepočte približne 124-tisíc eur).

Za 64-tisíc libier (zhruba 79-tisíc eur) získal nový majiteľ obedové menu pre pasažierov prvej triedy, na ktorom nechýbali čerstvé homáre, hovädzí steak, pečený vykastrovaný kohút či ryžový puding.

Menu údajne patrilo súrodencom Richardovi a Stanleymu Mayovcom, ktorí Titanic opustili skôr, ako sa 15. apríla 1912 potopil. Ďalšie menu určené pre VIP hostí vydražili za 36-tisíc libier (asi 45-tisíc eur).

Obrazom: Legendárny Titanic

Spomienková plavba na počesť Titanicu
V nedeľu poobede vyrazila z prístavu v anglickom meste Southampton výletná loď, ktorej plavba cez Atlantický oceán do New Yorku má pripomenúť sté výročie potopenia Titanicu. Plavidlo s názvom MS Balmoral vezie 1309 pasažierov, teda rovnaký počet, ako to bolo v prípade legendárneho luxusného parníka. Foto: SITA/AP

Spomienka na Titanic
Titanic na zábere z 10. apríla 2012. Foto: Archívne foto SITA/AP
Spomienková plavba na počesť Titanicu
V nedeľu poobede vyrazila z prístavu v anglickom meste Southampton výletná loď, ktorej plavba cez Atlantický oceán do New Yorku má pripomenúť sté výročie potopenia Titanicu. Plavidlo s názvom MS Balmoral vezie 1309 pasažierov, teda rovnaký počet, ako to bolo v prípade legendárneho luxusného parníka. Foto: SITA/AP
Spomienka na Titanic
Profesor Joseph Edgette predstavuje novú výstavu o Titanicu na Widenerskej univerzite. Foto: SITA/AP
Spomienka na Titanic
Profesor Joseph Edgette predstavuje novú výstavu o Titanicu na Widenerskej univerzite. Foto: SITA/AP

Ani v tejto ponuke nechýbal vykastrovaný kohút, ďalej v nej bola korytnačia polievka alebo vajíčka plnené foie gras. Záujemcovia si mohli dať aj drink zvaný Ponche at la Romaine, ktorý obsahuje bielko z vajíčka, šampanské a rum.

Z menu si ale nevyberali priamo na Titanicu, ale 31. mája 1911 v Grand Central Hoteli v Belfaste, kde sa konala recepcia pri príležitosti ukončenia jeho stavby. Práve v Belfaste majestátnu loď v rokoch 1909 až 1911 vyrábali. Podľa dražiteľa, spoločnosti Henry Aldridge & Son, je toto VIP menu jedným z mála, ktoré sa zachovalo až dodnes.

Informácie pochádzajú z webovej stránky huffingtonpost.com.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať