Ako sa nakazila väčšina Bratislavčanov s Covid-19? Polovica z nich pozná zdroj infekcie

Ilustračné foto: SITA SITA/Branislav Bibel

Mnohí ľudia sa počas pandémie koronavírusu správajú zodpovedne – nosia rúška, často si umývajú ruky a vyhýbajú sa miestam s vysokou koncentráciou ľudí. Štatistiky podľa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave (RÚVZ BA) naznačujú, že najväčším rizikom je blízky kontakt s nakazeným človekom.

Z údajov vyplýva, že približne polovica zo 181 infikovaných z Bratislavy sa nakazila priamym kontaktom s nakazenou osobou. Ďalších 40 percent nakazených ľudí malo cestovateľskú anamnézu a len 10 percent infikovaných nevedelo uviesť zdroj nákazy.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Vyhýbajte sa davom a zachovávajte si odstup

Vedci sa zhodujú, že vírus sa najľahšie šíri v uzavretých priestoroch prostredníctvom kvapôčkovej nákazy – kašľaním, kýchaním, ale aj rozprávaním sa zoči-voči.

Ani nosenie rúška nie sú zárukou, že sa koronavírusom nenakazíte. Rúško do určitej miery chráni okolie pred kvapôčkovým prenosom (za predpokladu, že ho nosia všetci), keď je však vírus prítomný v aerosóle, môže prechádzať aj cez póry masky.

Ľudia by preto nemali zabúdať na to, že najefektívnejšou prevenciou je obmedzenie sociálnych kontaktov, najmenej 2-metrový odstup pri kontakte a hygiena.

Prenos potravinami nebol dokázaný

Podľa Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA) zatiaľ neexistuje dôkaz o prenose koronavírusu prostredníctvom infikovaných potravín.

Podľa Livescience.com stačí ovocie a zeleninu pred konzumáciou poriadne prepláchnuť a jedlo, ktoré prechádza tepelnou úpravou, variť aspoň tri minúty pri teplote najmenej 65 stupňov Celzia. Samozrejmosťou je hygiena rúk a dezinfekcia povrchov, ktoré dochádzajú do styku s potravinami.

Ďalšie k téme

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom
Firmy a inštitúcie RÚVZ Bratislava