Začína sa Gurmán Fest, ťahákom bude starostovská džemovačka

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Gurmán Fest
Ponuka jedál počas 5. ročníka gurmánskych hodov Gurmán Fest Bratislava. Bratislava, 7. jún 2013. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 30. mája (WEBNOVINY) – Dostihová dráha v bratislavskej Petržalke sa už najbližší víkend premení na veľký piknik. Od piatka 30. mája až do nedele 1. júna sa tu bude konať gastronomický festival Gurmán Fest Bratislava.

Hostiť bude michelinovských a popredných šéfkuchárov zo Slovenska, Česka, Francúzska či Nemecka. Svoje gastronomické umenie predvedú aj kuchári z Talianska, Holandska, Srí Lanky, Španielska či Thajska. Agentúru SITA o podujatí informovala Martina Halušková z bratislavského magistrátu.

Návštevníkov čaká bohatý program

Šiesty ročník Gurmán festu sa tento rok presťahuje z Medickej záhrady v Starom Meste na petržalskú Dostihovú dráhu. Trojdňové podujatie plné jedla odštartuje už v piatok napoludnie prehliadkou tých najlepších šéfkuchárov.

Obrazom: Minuloročný Gurmán Fest

Festivalové brány otvoria v piatok o 14:00, no slávnostné otvorenie sa uskutoční o 17:00 na hlavnom pódiu, ktoré počas troch dní privíta hostí z viacerých krajín. Maškrtné jazýčky potešia aj dobroty cukrárky a vydavateľky kníh Jožky Zaukolcovej či šéfkuchára Michala Konráda. Svoje umenie predvedú aj barmani v barmanskej šou, čo-to o varení návštevníkov naučia v škole varenia.

Dobrotami je nabitý i víkendový program. V sobotu sa milovníci dobrého jedla môžu tešiť na šou víťaza Gurmán Award 2007 Igora Čehyho či talianskeho šéfkuchára Antonia Vaccu. Dobrotami hostí poteší aj známy televízny kuchár a trojnásobný víťaz kuchára roka Jaroslav Žídek.

Podpisy bude rozdávať aj známy šéfkuchár

Svoje sily v pečení francúzskych palaciniek si zmerajú v súťaži osobnosti a médiá. Súťaž starostov bratislavských mestských častí o najchutnejší džem – Starostovská džemovačka je ťahákom nedeľného programu.

Svoje umenie počas festivalu ukážu aj najlepší cukrári a majstri dezertov z celého Slovenska. Do sveta cukrárov budú mať návštevníci a návštevníčky možnosť nazrieť prostredníctvom projektu La patisserie, v rámci ktorého sa v nedeľu o 16:00 predstaví aj známa moderátorka Adriana Poláková. Návštevníci sa z prvej ruky dozvedia, ako pracovať s čokoládou či ako upiecť pravú ťahanú štrúdľu alebo ozdobiť slávnostnú tortu. Nudiť sa nebudú ani deti, pre ktoré je pripravený detský kútik. O úsmevy na detských tvárach sa postará napríklad i šašo.

V rámci programu Svet nápojov sa každý deň predvedú someliéri ako napríklad Pavol Gašpar či David Winter. Škola varenia PreGurmánov zas ponúkne rady od kuchárov akými sú Tomáš Zapletal, Marián Harciník, Braňo Križan, Martin Korbelič, Marcel Ihnačák alebo Igor Čehy. Rozprávať budú „o príprave niektorých druhov potravín, ako ich správne vybrať, spracovať a, samozrejme, uvariť“. Zo záverečného dňa gastronomického festivalu si budú môcť návštevníci odniesť aj podpis šéfkuchára Marcela Ihnačáka.

Vystúpi aj formácia Karpatské horké

V rámci sprievodných akcií napríklad v piatok vystúpi formácia Karpatské horké a o deň neskôr zas Thierry & Friends. Cena oficiálneho platidla festivalu takzvaného Gurmán šeku je 10 eur. Návštevníci a návštevníčky si zaň môžu kupovať jedlo i nápoje. Bližšie informácie o vstupenkách či samotnom programe sú uvedené na oficiálnej webstránke podujatia www.gurmanfestbratislava.sk.

V pondelok 2. júna sa v hoteli Sheraton uskutoční odborný gastronomický kongres. Na toto podujatie organizátori pozvali aj viacero zahraničných šéfkuchárov akými sú napríklad Lionel Levy z Francúzska alebo Ewout Eleveld z Holandska. S týmito dvoma kuchármi bude môcť malá skupina záujemcov variť aj v privátnej kuchyni.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Jaroslav ŽídekMartin Korbelič