Eifelova veža sa na znak solidarity s Britániou ponorila do tmy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Eifelova veza.jpg
Eiffelova veža v Paríži o polnoci zhasla na znak žiaľu a solidarity s Britániou po londýnskom útoku. Foto: facebook.com/TourEiffel/

PARÍŽ 23. marca (WebNoviny.sk) – Eiffelova veža v Paríži o polnoci zhasla na znak žiaľu a solidarity s Britániou po londýnskom útoku, bilancia ktorého vzrástla na päť mŕtvych vrátane útočníka a asi 40 zranených. Oznámila to Anne Hidalgová, starostka Paríža, ktorý v uplynulých rokoch zažil niekoľko smrtiacich extrémistických útokov.

Medzi zranenými pri útoku v Londýne sú traja francúzski stredoškolskí študenti, ktorí boli na školskom výlete. Útočník zrážal chodcov na Westminsterskom moste svojím autom a potom smrteľne zranil neozbrojeného policajta pred parlamentom.

Hollande ponúkol pomoc pri vyšetrovaní

Francúzsky prezident Francois Hollande ponúkol Británii svoju podporu a pomoc pri vyšetrovaní. Francúzska vláda uviedla, že pošle ešte počas noci do Londýna lietadlo s rodičmi troch zranených francúzskych študentov.

Prezident to oznámil večer po rozhovore s britskou premiérkou Theresou Mayovou. Londýn je častým cieľom francúzskych školských výletov.

Austrália sprísnila bezpečnosť pri parlamente

Austrálsky premiér Malcolm Turnbull vo štvrtok povedal, že v reakcii na útoky v Londýne bola posilnená policajná prítomnosť v budove austrálskeho parlamentu.

Turnball vyjadril Britom úprimnú sústrasť a rozhodnú podporu Austrálie a zdôraznil, že obe krajiny sú neochvejnými spojencami vo vojne s terorizmom. „Útok na britský parlament je útokom na parlamenty, slobodu a demokraciu všade,“ zdôraznil.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe François HollandeMalcolm Turnbull