Traja nezávislí a kandidát za zelených sa v Prešovskom kraji spojili, chcú nezávislého župana

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
POPRAD: TB Pavla Gašpera
Kandidát na predsedu Prešovského samosprávneho kraja Pavol Gašper. Foto: archívne, SITA/Radoslav Maťaš

POPRAD 3. októbra (WebNoviny.sk) – Traja nezávislí kandidáti na predsedu Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Pavol Gašper, Ján Garaj a Eduard Markovič a kandidát za Stranu zelených Slovenska Milan Steiner budú vo voľbách do vyšších územných celkov postupovať spoločne. Oznámili to utorok počas tlačovej besedy v Poprade.

Ich cieľom je podľa Gašpera dosiahnuť víťazstvo nestraníckeho kandidáta. „Je nesmierne dôležité, aby najbližšie voľby do vyššieho územného celku vyhral nestranícky kandidát, a to práve preto, aby sme odbúrali klientelizmus a rozoberanie majetku,“ povedal utorok Gašper. Dohodli sa na tom, že spomedzi seba podporia toho kandidáta, ktorý bude mať podľa verejnej mienky a volebných preferencií najväčšiu šancu uspieť v nadchádzajúcich regionálnych voľbách.

Rovnaké šance

Gašper utorok pripomenul, že nie všetci kandidáti na predsedu majú k dispozícii rovnaké finančné prostriedky, čím poukázal na niektorých, ktorí kandidujú s podporou politickej strany. „Akékoľvek presvedčenie spoločnosti, že máme rovnaké šance ako tie parlamentné strany, ktoré sú dotované zo štátneho rozpočtu, z peňazí všetkých nás, nemáme šance prebiť bez toho, aby sme sa nespájali,“ poznamenal Garaj, ktorý označil najbližšie voľby za prelomové.

Steiner stojí za tromi nezávislými kandidátmi, potvrdil tiež, že kto bude mať najvyššie šance uspieť, bude mať nielen jeho podporu, ale aj podporu neparlamentnej Strany zelených Slovenska.

Zásadné stanovisko nepovedali

Hovoriť o tom, kto má najväčšie šance, si zatiaľ nikto z menovaných netrúfol. Prieskum si však podľa Garaja dajú vypracovať od serióznych agentúr. „Chceli by sme najneskôr dva týždne pred termínom volieb vyslať verejnosti zásadné stanovisko s jediným menom, ktoré bude kandidovať za nás všetkých,“ doplnil Gašper.

Uviedol tiež, že asi 20 kandidátov na krajských poslancov po celom kraji podporuje štvorčlennú skupinu s cieľom, aby bol kandidát na predsedu nezávislý. S ďalšími pokračujú rokovania a na pláne sú aj ďalšie stretnutia. Gašper zároveň nevylúčil, že by sa k skupine štyroch kandidátov časom pridali ďalší.

V Prešove dvanásť kandidátov

O post predsedu PSK sa vo voľbách do VÚC uchádza dvanásť kandidátov. Okrem manažéra Gašpera a živnostníka Markoviča z Popradu ako aj advokáta Garaja z Prešova je medzi nezávislými kandidátmi aj obchodný riaditeľ Andrej Gmitter z Bardejova. Za Stranu zelených Slovenska (SZS) sa o post predsedu PSK uchádza spomínaný cukrár – technológ Steiner z Prešova.

Za stranu Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko kandiduje podnikateľ Jozef Mihalčin z Vranova nad Topľou. Pedagóg a výrobný riaditeľ František Oľha z Prešova je kandidátom mimoparlamentnej strany Šanca. Súčasného predsedu PSK a poslanca NR SR Petra Chudíka zo Záborského (okres Prešov) nominovala strana Smer-SD. Štatutár občianskeho združenia František Bednár z Popradu kandiduje za stranu Nezávislosť a Jednota (NAJ) a za Slovenskú národnú stranu (SNS) primátor Svitu Miroslav Škvarek. Štvorkoalícia Kresťanskodemokratické hnutie (KDH), Sloboda a Solidarita (SaS), Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) a NOVA postavila ako kandidáta primátora Levoče Milana Majerského. Pedagóg Jozef Šváč z Prešova kandiduje za stranu Nový parlament.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Andrej Gmitter
Firmy a inštitúcie PSK Prešovský samosprávny kraj (VÚC)