Ústav pamäti národa konal podľa zákona, už prvý súd mal zamietnuť Babišovu žalobu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Andrej Babiš
Český premiér Andrej Babiš. Foto: archívne, SITA/AP

BRATISLAVA 14. februára (WebNoviny.sk) – Krajský súd v Bratislave zamietol žalobu politika Andreja Babiša proti Ústavu pamäti národa po tom, ako mu vo veci prikázal Ústavný súd SR opätovne konať z dôvodu, že ústav konal podľa zákona.

„Odvolací súd v zmysle nálezu ústavného súdu konštatuje, že vzhľadom na skutočnosť, že v spore označený žalovaný nie je a nebol pôvodcom zásahu do práva na ochranu osobnosti žalobcu, keď mu zverejnenie prepisu evidencií bývalej Štátnej bezpečnosti (ŠtB) ukladá zákon o pamäti národa, mal súd prvej inštancie správne žalobu zamietnuť pre absenciu pasívnej vecnej legitimácie žalovaného, z ktorého dôvodu neostalo odvolaciemu súdu než napadnutý rozsudok súdu prvej inštancie zmeniť a pre označený nedostatok takzvanej pasívnej vecnej legitimácie v spore na strane žalovaného žalobu zamietnuť,“ uviedol pre agentúru SITA hovorca bratislavských súdov Pavol Adamčiak s tým, že odvolací súd tak zmenil rozsudok prvostupňového súdu.

Porušili ústavné práva ÚPN

Ako dodal, rozsudok je právoplatný doručením. O verdikte súdu informoval v utorok denník SME s tým, že súd takto rozhodol ešte 30. januára. Ústavu pamäti národa podľa jeho hovorcu Jerguša Sivoša rozsudok ešte nedoručili, konštatoval však, že rozhodnutie vítajú.

Ústavný súd verdiktom z októbra minulého roku skonštatoval, že Najvyšší súd (NS) SR, ako aj Krajský súd v Bratislave svojím postupom v kauze Babiš porušili základné ústavné práva Ústavu pamäti národa. Ústavný súd tak zrušil nielen uznesenie NS SR, ale aj rozsudok Krajského súdu Bratislava a vrátil mu vec na ďalšie konanie.

Evidovaný ako agent ŠtB

Andrej Babiš je pôvodom Slovák a politik s českým občianstvom. Podľa doteraz zverejnených dokumentov pochádzajúcich z archívu Ústavu pamäti národa bol Babiš evidovaný ako dôverník, neskôr údajne podpísal viazací akt a stal sa tak agentom ŠtB. Okresný súd Bratislava I v júni 2014 neprávoplatne rozhodol, že je Andrej Babiš vo zväzkoch ŠtB evidovaný neoprávnene.

Ústav pamäti národa sa proti rozhodnutiu odvolal. Odvolací krajský súd v júni 2015 pôvodný rozsudok potvrdil. ÚPN proti tomuto rozhodnutiu podal v novembri 2015 dovolanie k Najvyššiemu súdu SR, pretože sa domnieval, že rozhodnutie nižších inštancií bolo založené na nezákonných dôkazoch. NS SR však dovolanie zamietol. ÚPN proti tomu podal sťažnosť na ústavný súd.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Andrej Babiš
Firmy a inštitúcie ÚPN Ústav pamäti národa