Aj jedlé huby môžu spôsobiť ťažkosti. Na akútnu otravu upozorňujú tri hlavné príznaky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Huby, zber húb

Nie je to len turistika, kvôli ktorej Slováci vyrážajú do lesa. Koncom augusta a začiatkom septembra sú aktívni aj hubári a stúpa riziko otráv.

Ako v tlačových správach upozorňuje AGEL, pacienti s intoxikáciou po konzumácii húb prichádzajú do nemocníc najmä počas hlavnej hubárskej sezóny na sklonku leta.

Najnebezpečnejšia je muchotrávka zelená

Lekársku pomoc odporúčame určite vyhľadať hneď, ako pacient začne mať po požití húb, napríklad aj kúpených, tráviace ťažkosti. Môže ísť o vracanie, hnačky či kŕče v bruchu. Otrava hubami patrí medzi najnebezpečnejšie akútne otravy, najmä v prípade požitia muchotrávky zelenej, preto tieto problémy netreba nikdy podceňovať,“ hovorí primár interného oddelenia levickej nemocnice Maksym Saienko.

Problémy môžu vyústiť až do hospitalizácie, a to nielen pri podozrení na konzumáciu muchotrávky zelenej, ale aj po zjedení nesprávne tepelne upravených húb.

hubár, huby
Foto: ilustračné, Getty Images

V prípade prítomnosti týchto uvedených ťažkosti pacienta hospitalizujeme za účelom intenzívneho sledovania, vrátane sledovania laboratórnych a vitálnych funkcií. Pri podozrení na otravu muchotrávkou zelenou v rámci prvej pomoci je prioritne indikovaný výplach žalúdka a opakované použitie absorpčného uhlia. V ostatných prípadoch podávame symptomatickú terapiu s cieľom zmierniť ťažkosti, predísť dehydratácii pacienta a dysmineralémii, teda úbytku minerálov v organizme,“ vysvetľuje primár.

Ťažkosti sa objavia po pár hodinách

Spomína si aj na prípad z tohto roka. „Na našom oddelení bol hospitalizovaný manželský pár v ťažkom klinickom stave, s poruchou vedomia po konzumácii neidentifikovaných húb. Vzhľadom na závažnosť stavu sme mali podozrenie na otravu muchotrávkou zelenou. Avšak, to sa nepotvrdilo, nakoľko medzi konzumáciou a zdravotnými ťažkosťami uplynul krátky interval. Spravidla to býva viac ako 6 hodín, výnimočne menej, najdlhší môže byť okolo 20 hodín. Išlo teda o otravu inou hubou, liečili sme ich adekvátnym spôsobom a po pár dňoch šťastne opustili našu nemocnicu,“ hovorí Maksym Saienko.

Zároveň dodáva, aby boli ľudia pri zbieraní a konzumovaní húb obozretní, aby jedli iba huby, ktoré dobre poznajú a aby ich správne tepelne upravovali.

Huby musia prejsť tepelnou úpravou

Podľa slov primára interného oddelenia Nemocnice AGEL Zvolen Jána Haška sa aj po konzumácii nedostatočne tepelne upravených hubách obyčajne objavujú bežné žalúdočné ťažkosti. Keď sa však na tanieri omylom ocitne jedovatý satan, príznaky zvyčajne zahŕňajú vracanie a ťažkú dehydratáciu. Muchotrávka zelená však môže privodiť aj smrť.

Pacientovi zlyhala pečeň, ale uzdravil sa

Na internom oddelení zvolenskej nemocnice mali hospitalizovaných aj pacientov s otravou hubami, ktorí boli v ohrození života. „Spomínam si na dve závažné otravy muchotrávkou zelenou. Prvý pacient použil túto jedovatú hubu ako spôsob samovraždy, zachrániť sme ho, žiaľ, už nedokázali. V druhom prípade išlo o pacienta, ktorý ju skonzumoval náhodou, zlyhala mu pečeň, bol v bezvedomí, ale naša liečba zabrala a jeho stav sa zlepšil a nakoniec bol prepustený domov,“ uzavrel Haško.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ján HaškoMaksym Saienko
Firmy a inštitúcie AGELNemocnica LeviceNemocnica Zvolen