Potvrdili ďalší pozitívny efekt kávy. Zaujímať bude najmä mužov

Káva
Káva znižuje riziko vzniku rakoviny prostaty. Ilustračné foto: Gettyimages.com


Rakovina prostaty je druhým najčastejším typom tejto choroby a zároveň šiestou najčastejšou príčinou úmrtia na rakovinu u mužov.

Takmer tri zo štyroch prípadov sa vyskytujú vo vyspelých štátoch. Neprekvapí preto, že liečbou i prevenciou sa zaoberá množstvo štúdií.

Najnovšia analýza, ktorú publikovali v akademickom žurnále BMJ Open, tvrdí, že riziko vzniku rakoviny znižuje pitie kávy.

Predchádzajúce výskumy pripisujú rovnaký účinok tohto nápoja aj pri rakovine pečene, čriev alebo prsníka.

Analýza dát

Vedci analyzovali dáta zo štúdií, ktoré vykonali do septembra 2020. Sedem z nich pochádzalo zo Severnej Ameriky, rovnaký počet z Európy a dve z Japonska. Zapojilo sa do nich 1 081 586 mužov, pričom u 57 732 sa objavila rakovina prostaty.

Konzumentov kávy rozdelili do dvoch kategórií. Najväčší fanúšikovia tohto nápoja si dopriali dva až deväť pohárov kávy denne, tí s nižším apetítom zase žiadnu alebo maximálne dve kávy za deň.

Po ich porovnaní zistili, že prvá spomínaná skupina mala o deväť percent nižšie riziko vzniku rakoviny prostaty, pričom každý ďalší pohár kávy denne znižoval riziko o približne jedno percento.

Ďalšie spracovanie analýzy odhalilo, že najvyšší príjem kávy bol spojený so sedempercentnou redukciou rizika pre lokalizovaný karcinóm prostaty. U lokálne pokročilého to bolo 12 percent a u fatálneho 16 percent.

Druh a príprava kávy

Odborníci priznali, že observačný charakter štúdií, nepozorované alebo nekontrolované faktory mohli skresliť výsledky viažuce sa k zníženiu rizika vzniku rakoviny.

Ďalšími javmi, ktoré mohli ovplyvniť výslednú analýzu, boli druh kávy, spôsob jej prípravy či klasifikácia konzumácie.

Zdôrazňujú však, že aj napriek tomu existujú vierohodné biologické vysvetlenia ich zistení.

Káva zlepšuje metabolizmus glukózy, má protizápalové a antioxidačné účinky a ovplyvňuje hladinu pohlavných hormónov. Všetky tieto faktory môžu mať vplyv na vznik a vývoj rakoviny prostaty.

Ďalší výskum

Tím odborníkov sa zhodol, že ich štúdia naznačuje, že konzumácia kávy môže súvisieť so znížením rizika rakoviny prostaty. „Sú však potrebné ďalšie analýzy základných mechanizmov a aktívnych zložiek kávy,“ dodali.

„Ak sa preukáže, že asociácia má kauzálny efekt, môže to povzbudiť mužov, aby pili viac kávy a potenciálne tak znížili riziko vzniku rakoviny prostaty,“ uzavreli.

Novinky z Austrálie

S pozitívnymi správami v oblasti liečby rakoviny prostaty prišli najnovšie aj austrálski vedci. Identifikovali mechanizmus, vďaka ktorému rakovinové bunky dokážu zmeniť svoj charakter a stanú sa odolné voči liečbe.

Tieto zistenia, ktoré publikovali v žurnále Cell Reports, sú dôležité pri objasnení toho, ako sa po hormonálnej liečbe vyvíjajú agresívne neuroendokrinné typy karcinómu prostaty (NEPC).

Vedúci štúdie Luke Selth objasnil, že niektoré nádory vykazujú zvýšenú „bunkovú plasticitu“ v reakcii na nové podmienky, ako napríklad liečbu.

To im umožňuje prispôsobiť sa a vyvíjať sa do rôznych typov buniek, na ktoré liečba už nefunguje.

Kľúčový postup

Práve tento fakt čoraz častejšie považujú za kľúčový pri odolnosti rakoviny voči terapii, pričom postupuje až do fatálneho štádia.

Naša nová štúdia odhalila, že molekula mikroRNA miR-194 môže zvýšiť plasticitu u rakoviny prostaty , čo vedie k vzniku NEPC. Zacielením na miR-194 sme boli schopní spomaliť a inhibovať rast rakovinových modelov s neuroendokrinnými vlastnosťami,“ vyhlásil Selth.

Dodal, že štúdia je ešte ďaleko od začlenenia do klinickej praxe, no poskytuje mimoriadne dôležité informácie o raste rakoviny prostaty a jej reakcii na liečbu.

Odborníci v súčasnosti nepoznajú efektívnu liečbu NEPC, pričom približne u 15 percent mužov sa po hormonálnej liečbe prejaví práve táto agresívna forma.

Vedec verí, že ďalšie výskumy nielenže prispejú k efektívnej liečbe NEPC, ale napokon aj zabránia jej vzniku.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom
Viac k osobe Luke Selth
Firmy a inštitúcie BMJ OpenCell Reports