Most-Híd si po kritike SNS bráni Cséfalvayovú, Smer-SD nechce ďalšie napätie v koalícii

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Béla Bugár
Predseda strany Most-Híd Béla Bugár. Foto: archívne, SITA/Marek Mrviš.

BRATISLAVA 8. augusta (WebNoviny.sk) – Stredajšiu mimoriadnu schôdzu Zahraničného výboru NR SR, ktorú zvolala predsedníčka Katarína Cséfalvayová, kritizovala koaličná Slovenská národná strana (SNS).

Národniarom sa nepáčilo svojvoľné konanie Kataríny Cséfalvayovej z koaličnej strany Most-Híd pri zvolaní Zahraničného výboru NR SR, ako aj presadzovanie prijatia uznesenia, ktoré je podľa SNS v príkrom rozpore s písomne dohodnutými pravidlami spolupráce koaličných partnerov a je nezlučiteľné s jej ďalším pôsobením v tejto zodpovednej funkcii.

Žiadajú okamžitú výmenu

SNS vo svojej tlačovej správe uviedla, že „v reakcii na konanie pani predsedníčky Zahraničného výboru NR SR požaduje od koaličných partnerov, aby po dohode na Koaličnej rade zabezpečili okamžitú výmenu na poste predsedu uvedeného výboru“.

S poľutovaním tiež konštatuje, že stredajšia mimoriadna schôdza Zahraničného výboru NR SR k jedinému bodu programu „Návrh na prijatie stanoviska Zahraničného výboru Národnej rady Slovenskej republiky, ktorým odmieta legitimizáciu okupácie a anexie Krymu návštevou ústavných činiteľov Slovenskej republiky“ nebola zvolaná po dohode s koaličnými partnermi a obsahom smerovala mimo rámca vecných oprávnení výboru.

Most sa bráni, Smer nechce napätie

Strana Most-Híd vo svojej reakcii tvrdí, že stredajšie zasadnutie Zahraničného výboru NR SR bolo avizované dostatočne vopred, pričom koaliční predstavitelia mali text navrhovaného vyhlásenia k dispozícii týždeň.

„Nikto z nich vopred, a ani na samotnom zasadnutí výboru, neavizoval predsedníčke výboru Kataríne Cséfalvayovej problém s jeho obsahom, preto nemôže ísť o porušenie koaličnej zmluvy. Vyhlásenie pritom vychádza z oficiálnej línie slovenskej zahraničnej politiky, ako aj z Programového vyhlásenia vlády, za ktoré hlasovali všetci koaliční poslanci,“ uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa Mosta-Híd Klára Debnár.

Vedúci tlačového oddelenia Smeru-SD Ján Mažgút v reakcii strany na vyjadrenia SNS uviedol, že „v čase, keď vládna koalícia čelí ďalšiemu hrubému útoku zo strany opozície, prezidenta a médií, by sa mali jej predstavitelia vyvarovať akýchkoľvek krokov, ktoré by vytvárali napätie medzi koaličnými partnermi“.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Katarína Cséfalvayová
Firmy a inštitúcie Most-HídNR SR Národná rada Slovenskej republikySMER-SDSNS Slovenská národná strana