Konáme profesionálne a podnikáme efektívne kroky, bráni sa ministerstvo voči vyhláseniam v kauze únosu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Miroslav Lajčák
Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák. Foto: archívne, SITA/Marko Erd.

BRATISLAVA 7. augusta (WebNoviny.sk) – Rezort diplomacie na čele s jeho ministrom Miroslavom Lajčákom od začiatku prípadu únosu vietnamského občana koná a pristupuje k danej záležitosti vecne, principiálne a profesionálne v zmysle diplomatických zvyklostí.

Agentúre SITA reakciu Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR na celý rad mediálnych vyjadrení politických strán aj blogerov zaslal tlačový odbor rezortu.

Diplomacia sa nerobí horúcou ihlou

V reakcii zároveň konštatuje, že autori sa snažia obviniť ministra MZVaEZ Miroslava Lajčáka z nečinnosti a stiahnutia sa do ústrania.

„Rezort nepovažuje za potrebné zapájať sa do pomyselnej súťaže o čo „najbombastickejšie vyhlásenie“, ktoré sa množia v ostatných dňoch. Naopak, podnikáme konkrétne a efektívne kroky na diplomatickom poli. Nikto nás nemusí učiť diplomacii, vieme, čo máme robiť a konáme tak. Seriózna diplomacia sa nerobí cez titulné stránky novín. V diplomacii sa štandardne používajú isté nástroje, ku ktorým MZVaEZ SR pristúpilo od samého začiatku – okrem iného opakované predvolanie vietnamského veľvyslanca na pohovor, či zníženie nášho zastúpenia v Hanoji z úrovne veľvyslanca na chargé d´affaires. Viac ráz sme deklarovali, že sme pripravení pristúpiť k razantnejším opatreniam, ak nedostaneme uspokojivé vysvetlenia alebo ak by sa preukázalo, že vietnamská strana zneužila Slovensko a na tomto stanovisku sa nič nezmenilo. Diplomacia sa však nerobí horúcou ihlou a neriadi sa želaniami novinárov, či opozičných politikov. Robí sa vecne, konštruktívne, cez diplomatické kanály a v tomto duchu budeme aj naďalej postupovať,“ uviedol rezort zahraničia.

Progresívne Slovensko žiada ministerstvo konať

Hnutie Progresívne Slovensko v utorok vyhlásilo, že nikde nie je vidieť ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka. „On a jeho rezort by teraz mali vyvíjať maximálne úsilie, aj verejne, aby uistili nemeckých partnerov a nemeckú verejnosť, že to berieme vážne a prípad vyšetríme,” povedal podpredseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka.

Progresívne Slovensko vyzvalo našu diplomaciu, aby sa k celému prípadu postavila čelom, lebo to pôsobí, akoby nášho ministra “uniesol“ Kaliňák a rozvoj našich zahraničných vzťahov unieslo ministerstvo vnútra. Hnutie navrhuje aj posilniť mandát Europolu.

Viacero zvláštnych vecí v prípade únosu

Denník N vo štvrtok 2. augusta zverejnil výpovede policajtov, ktorí prehovorili pre toto médium o únose vietnamského občana Trinh Xuan Thanha. Zhodujú sa so závermi nemeckej prokuratúry, ktorá prípad vyšetruje a ktorej podrobnú správu má denník k dispozícii vďaka spoločnému pátraniu s nemeckým denníkom Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Podľa policajtov je na prípade únosu, ktorý sa stal koncom júla 2017, viacero vecí zvláštnych. Pre Denník N hovorili napríklad o tom, že z Úradu na ochranu ústavných činiteľov volali vodičom, či sú ochotní ísť na druhý deň v stredu 26. júla 2017 do práce, keďže na Slovensko príde mimoriadne vietnamská delegácia.

„Viacerí ochrankári sú prekvapení, delegácie sa plánujú niekoľko týždňov dopredu, nie zo dňa na deň,“ píše Denník N, ktorý vo svojom článku informuje aj o presných časoch pristátia či odletu slovenského špeciálu, ktorým vietnamského podnikateľa uniesli, o časoch rokovania, o spôsobe, akým sa asi z Berlína unesený podnikateľ dostal do kolóny či o tom, že vo vládnej kolóne bolo nezvyčajne veľa policajtov. Podrobne potom opisuje, ako sa unesený Vietnamec dostal až do lietadla.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Miroslav LajčákRobert Kaliňák
Firmy a inštitúcie MZVEZ Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SRPS Progresívne Slovensko